Doç. Dr. Berk Esen'den Kılıçdaroğlu Değerlendirmesi: Aday Olmazsa Masayı Dağıtacak Kişi Uygun Aday Olamaz

TAKİP ET

Siyaset bilimci Doç. Dr. Berk Esen, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun olası adaylığına ilişkin dikkat çekici değerlendirmelerde bulundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Benimle misiniz?" çıkışıyla oluşturulan "altılı masanın ortak adayının kesinlikle Kılıçdaroğlu olduğu" algısı, İYİ Parti lideri Meral Akşener'in HaberTürk'te yaptığı dikkat çekici açıklamalarla yıkıldı.

Kılıçdaroğlu'nun çıkışının ardından ABB Başkanı Mansur Yavaş ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da aralarında bulunduğu pek çok CHP'li Kılıçdaroğlu'na destek açıklamış ve partisi, Kılıçdaroğlu'nun arkasında toplanmıştı.

Bunun ardından altılı masanın adayının Kılıçdaroğlu olacağının artık kesinleştiğine dair yorumlar yapılmıştı. HaberTürk'te yayımlanan Teke Tek programında Fatih Altaylı'nın konuğu olan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Altılı masanın adayı Kılıçdaroğlu değil" dedi.

Akşener: 6'lı Masanın Adayı Kemal Kılıçdaroğlu Değil

Berk Esen: Aday Olmazsa Masayı Dağıtacak Kişi Uygun Aday Olamaz

Kılıçdaroğlu'nun olası adaylığına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sabancı Üniversitesi akademisyenlerinden siyaset bilimci Doç. Dr. Berk Esen, şu ifadeleri kullandı:

"Kılıçdaroğlu'nun hırslarından arınmış bir siyasetçi olduğu, düzeni değiştireceği ve dürüst olduğu için muhalifler tarafından istenmediği iddiası diğer adayları destekleyenlere büyük haksızlık. İmamoğlu ile Yavaş da dürüst siyasetçiler ve şehirlerinde büyük değişim başlattılar.

Kemal Kılıçdaroğlu 12 senedir CHP Genel Başkanlık koltuğunda oturan ve yakın zamana kadar sol açılım yapmayan liderin şimdi solcu olduğu için istenmediği iddiası epey mübalağa içeriyor. 2014'te Ekmeleddin'i, 2018'de de ortak aday olarak uzun süre Gül'ü destekledi.

 

Beşli Çeteyle Mücadeleyi İmamoğlu veya Yavaş'ın Yürütemeyeceği İddiasının Temeli Yok

Beşli çeteyle mücadeleyi İmamoğlu veya Yavaş'ın yürütemeyeceği iddiasının bir temeli yok. Kemal Kılıçdaroğlu'nu öne çıkarmak için kendi partisinin belediye başkanlarına iftira atanlar ne hakla seçimlerde onlardan Kemal Kılıçdaroğlu için destek isteyecek?

Kemal Kılıçdaroğlu'nun aday olmasını isteyenler tabii ki olabilir. Fakat 12 senedir defalarca seçim kaybetmiş, seçmenlerde heyecan yaratmayan ve muhalif basın ve CHP örgütünün büyük desteğine karşın anketlerde 50'yi geçemeyen bir adaya şüpheyle bakılması da normal.

Kemal Kılıçdaroğlu'nu eleştirenleri 5'li çete ve sermayeden yana göstermek manipülatif bir kampanya yöntemi ve artık ters tepiyor. Tıpkı başka adayları medya baskısıyla saf dışı bırakma çabası gibi. 1950'den beri en önemli seçime girerken farklı aday seçeneklerini özgürce tartışmalıyız.

"Kılıçdaroğlu Aday Olmazsa Masayı Dağıtma Tehdidi Aşırı Sorumsuz"

Türkiye gibi otoriter bir yönetim altında, Erdoğan gibi bir lidere karşı girilecek seçim beklenilenden daha zor geçecek. Böyle bir seçimde seçmenleri heyecanlandıran, farklı kesimlerin desteğini alan dinamik bir adayı muhalefetin seçmesi lazım.

Bu süreç sonunda belki Kemal Kılıçdaroğlu ortak aday olacak. Fakat şu ana kadar anketlerde kendisinden bariz farkla önde olan iki siyasetçinin önünü kesmek için attığı hamleler, genel kanının aksine, ne kadar hırslı bir siyasetçi olduğunu gösteriyor. 2023 seçimi hata kaldırmaz.

Çevremde konuştuğum birçok siyaset bilimci meslektaşım Kemal Kılıçdaroğlu'na karşı olmamakla birlikte, aday belirleme sürecinde takip edilen yoldan tedirgin. Kemal Kılıçdaroğlu aday olmazsa Altılı Masa'nın dağılacağı tehdidini aşırı sorumsuzca buluyorum. Aday olmazsa masayı dağıtacak kişi uygun aday olamaz."

CHP Genel Başkan Yardımcısı Kuşoğlu: Kılıçdaroğlu Aday Olmazsa Masa Dağılır

doç. dr. berk esen kılıçdaroğlu değerlendirmesi aday olmazsa masayı altılı masa dağıtacak kişi uygun olamaz