Doç. Dr. Berk Esen: Kılıçdaroğlu ve CHP Seçmeni Arasında Büyüyen Mesafe Artık Ciddi Bir Sorun

TAKİP ET

Sabancı Üniversitesi akademisyenlerinden siyaset bilimci Doç. Dr. Berk Esen, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "başörtüsü" çıkışını değerlendirdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu enflasyonun yüzde 83,45 ile tarihi bir rekor kırdığı ve AKP'nin "Sansür Yasası" olarak bilinen dezenformasyon yasasını Meclis'e sunduğu gün, yıllar önce kapanmış olan başörtüsü meselesini yeniden gündeme getirdi ve bununla ilgili bir kanun teklifi vereceklerini açıkladı.

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Kılıçdaroğlu'nun çağrısına yasa değil, anayasa değişikliği teklifiyle yanıt verdi. Bunun ardından CHP'li isimlerden gelen çelişkili açıklamalar, Kılıçdaroğlu'nun çıkışının parti yönetiminden dahi habersiz yapıldığı yorumlarına neden oldu.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun çıkışı yoğun eleştirilere maruz kaldı.

TİP'li Sera Kadıgil: Başörtüsü Sorunu Yok Bu Ülkede, Enes Kara Var!

"Bu Cesaret Değil, Kötü Siyaset"

Kılıçdaroğlu'nun çıkışını değerlendiren Doç. Dr. Berk Esen, şu ifadeleri kullandı:

"Kadına yönelik şiddetin ve seküler hayat tarzına iktidar baskısının ayyuka çıktığı bir dönemde, çok daha acil sorunlar dururken, çoktan çözülmüş başörtüsü meselesini gündeme getirmek cesaret meselesi değil. Kendi seçmeninin kaygılarını ve sorunlarını hiçe sayan kötü siyaset.

"Belli Partide Kılıçdaroğlu'nun Çıkışları Konuşulmuyor"

CHP lideri uzun süredir oy aldığı seçmeni temsil etmiyor ve partide onu dengeleyecek bir mekanizma yok. Erdoğan'ın açıklaması sonrası CHP'nin iki grup başkanvekilinin cevabı birbirinden farklı. Belli ki parti içi mekanizmalarda Kemal Kılıçdaroğlu'nun çıkışları konuşulmuyor.

"CHP Seçmeninin Tepkileri 'Beton Kemalist' Denilerek Hakir Görülüyor"

Yaptığı apologetik çıkışlar sonrası gözardı edilmiş CHP seçmeninin tepkileri 'beton Kemalist' denilerek hakir görülüyor. Temsili demokrasinin temelinde seçmenini temsil etmek yatar. Kemal Kılıçdaroğlu ile CHP seçmeni arasında büyüyen mesafe artık ciddi bir sorun. 

"Sizi Hiç Temsil Etmeyen Bir Muhalefet Lideri..."

1 senedir muhalif basın ve parti örgütünün önemli bölümünün desteğine karşın hala 2 belediye başkanının gerisinde kalması bu mesafenin bir yansıması. Erdoğan gibi otoriter bir liderden kaçarken sizi hiç temsil etmeyen bir muhalefet liderine muhtaç olma duygusu çok acı.

CHP Seçmeni Daha Ne Yapsın?

Mütemadiyen beton Kemalist diye hakaret edilen CHP seçmeni muhalefet tek başlı kalmasın diye 2011'de MHP'yi, 2015 ve 2018'de HDP'yi baraj üstü tuttu. 2014'de Ekmeleddin'e oy verdi. Muhafazakar hassasiyeti kırılmasın diye diken üstünde bekliyor. CHP seçmeni daha ne yapsın?"

Kararsız muhafazakar seçmenlerin oy davranışını onlara sunulan kimliksel güvencenin etkilemeyeceğini belirten Berk Esen, "Aynı argümanlar DEVA ve Gelecek kurulunca da yapıldı ama hiçbiri muhafazakar oyu çekemedi. Ortalama seçmen Kılıçdaroğlu'nun seçimi kazanacağına, krizi bitirebileceğine inanmıyor. Kemal Kılıçdaroğlu ne kadar mesaj verirse versin, bu çizgisi ve kadrosuyla bu algıyı kıramaz" ifadelerini kullandı.

doç. dr. berk esen kemal kılıçdaroğlu chp seçmeni arasında büyüyen mesafe artık ciddi bir sorun ne kadar mesaj verirse versin bu çizgisi ve kadrosuyla algıyı kıramaz