Doğalgaz Paraları 2018 Seçimleri Öncesinde BOTAŞ'a Değil İBB'ye Gitmiş

TAKİP ET

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin AKP'nin elinde olduğu sırada İGDAŞ'ın tahsil ettiği doğal gaz paralarının BOTAŞ'a değil İBB'ye aktarıldığı ortaya çıktı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, 2018 yılında vatandaştan tahsil edilen doğal gaz paralarının İGDAŞ tarafından BOTAŞ'a ödenmediğini, bu yüzden belediyenin BOTAŞ'a 2 milyar liradan fazla borcu olduğunu açıkladı.

"Hepimiz biliyoruz ki İBB’nin İGDAŞ’a borcu var" diyen Balyalı, "İBB’nin kendi iştirakine niye borcu var? 2018 sonunda faizler dahil 2 milyar borcu vardı. İGDAŞ’ın 2018 yılında ekim, kasım, aralık aylarında vatandaştan topladığı doğalgaz paraları ne oldu? İGDAŞ’a borcumuz olmasının tek bir sebebi var, 2018’in ekim-kasım-aralık aylarında vatandaştan toplanarak BOTAŞ’a ödenmesi gereken faturalar ödenmediği ve seçim öncesinde İBB’ye aktarıldığı için İGDAŞ’ın BOTAŞ’a borcu var. 2 milyar liradan daha fazla. Bu borcu şimdi biz ödüyoruz. Nasıl ödüyoruz? Faizi ile beraber ödüyoruz" dedi.

Belediye Meclisi'ndeki AKP ve MHP gruplarının ikircikli tavrını eleştiren Balyalı, "Meclise geldi, İBB’nin borca kefil olması bile istendi. İGDAŞ BOTAŞ’a borcunu ödeyebilsin diye borçlanma kararları çıkarttık. İGDAŞ, BOTAŞ'a olan borcunu bitirdiği zaman ne kadarlık bir faiz yükü üstlenmiş olacak ve İstanbul halkının cebinden ne kadarlık bir faiz çıkacak? En az 800 milyon lira, takdir ederseniz 2018 yılından alınan banka kredisinin faizi ile 2021 yılının mayıs ayında alınan banka faizi arasında dağlar kadar fark var. Şimdi bunları hiç düşünmeyeceksiniz İstanbul halkının fatura paralarını İBB’ye aktarıp onları harcayacaksınız, İGDAŞ’ı BOTAŞ’a milyarlarca lira dünyalar kadar borçlandıracaksınız bunun için faiz üstlendireceksiniz bu faizi İstanbullulara, İstanbul halkının vergilerinden oluşan bütçeden ödettireceksiniz sonra çıkacaksınız bize buradan borçlanma konusundan ders vereceksiniz" ifadelerini kullandı.

İSKİ'nin Paraları da Seçim Çalışmasına Gitmiş

İSKİ'nin paralarının da seçim çalışması için kullanıldığını açıklayan Balyalı, "Soralım yine bakalım büyükşehir belediyesi İSKİ’ye niye borcu var? 2018 yılında 3 milyar lira üstünde büyükşehir belediyesinin İSKİ’ye 4 milyara yakın borcu vardı. Seçim öncesinde İSKİ’nin kasasındaki paralar çekilip büyükşehir belediyesinde seçimlerde kullanılmıştı. KİPTAŞ’ta olanı da daha önce de söylemiştik aynı, benzer şeyler vardı. Bu ülkenin ekonomisini biz yönetmiyoruz, biz sadece büyükşehir belediyesinin aldığımız ekonomisini yönetmeye çalışıyoruz. Özellikle 2016-2017 civarında metro ihaleleri yapıldığında, Euro kaç paraydı, 3 lira 3,5 lira. Şimdi kaç para, bugün 10.30. Biz mi yaptık bunu, bu kur farkını biz mi yaşattık, bu faizi biz mi yaşattık? Gidin bakın bakalım 2015 – 2016’nın büyükşehir belediyesinin bütçesindeki faiz giderlerine kaç para? 150 – 160 milyon ya da 180 milyon lira. Şimdi ne ödüyoruz? Bir buçuk milyar lira. Peki bu bir buçuk milyar neye eş değer, neredeyse bir yıllık çalışan maaşımıza eş değer. Şimdi yapmış olduğunuz hatalı işlerle, ülkeyi kötü yönetmenizle, yaşattığınız döviz kriziyle biz üç kat dört kat kur farkı ödüyoruz bunun borçlanmaya etkisi oluyor. Şimdi çıkıp burada diyorsunuz ki 'Borçlanma limitleri doldu.' Siz doldurdunuz. Ülkenin ekonomisini doğru düzgün yönetseydiniz de o kurlar yine 3 lirada 3,5 lirada kalsaydı da biz bu kadar faizi dışarı ödemeseydik" şeklinde konuştu.

Doğalgaz Paraları 2018 Seçimleri Öncesinde BOTAŞ'a Değil İBB'ye Gitmiş