Doğu Akdeniz Gerginliğinin Sebebi 'Sevilla Haritası' Ne?

TAKİP ET

Yunanistan'ın, Ege ve Akdeniz'deki yetki alanları konusundaki iddialarının temelinde yatan 'Sevilla Haritası', Doğu Akdeniz'de Yunanistan ve Türkiye arasındaki kıta sahanlığı sorununun alevlenmesine sebep oluyor.

2000'li yılların başında Sevilla Üniversitesi akademisyenleri tarafından Avrupa Birliği'nin (AB) talebi üzerine hazırlanan harita Doğu Akdeniz'deki Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) anlaşmazlığının çözümünü amaçlıyordu ancak haritadaki kıta sahanlıklarını Türkiye kabul etmiyor çünkü harita MEB haklarını çiğniyor. Sevilla Üniversitesi beşeri denizcilik coğrafyası uzmanı Prof. Juan Luis Suarez de Vivero tarafından hazırlandığı için üniversitenin adıyla anılan bu harita Türkiye açısından rasyonel ve uluslararası hukuka uygun olarak bulunmuyor.

Haritadaki Yunan kıta sahanlığı Türkiye'ye ne kadar yakın olursa olsun Yunan adaları temel alınarak hesaplanmış. Örneğin Yunan ana karasına 580 km uzaklıkta kayalık parçası olarak nitelendirilebilecek yerler dahi Türkiye'ye birkaç km yakınlıkta olmasına rağmen Yunanistan'ın hakkı olarak görünüyor.
Haritanın iddiasına göre Meis Adası'ndan başlayan Yunan kıta sahanlığı, güneye doğru Akdeniz'in ortasına kadar iniyor ve Türkiye'ye Antalya Körfezi dışında Akdeniz'e bir çıkış noktası bırakmıyor.

Aynı zamanda Türkiye Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi (UNCLOS) tarafı olmadığı için Yunanistan'a ve Güney Kıbrıs'a bu konuda dava açamıyor. Bu nedenle Türkiye uluslararası düzlemde yasal zemin kazandırmakta zorluk yaşıyor.

Türk Dışişleri Bakanlığı, Ege'de 6 deniz mili mesafesindeki karasularınının ötesinde sınırlandırılmış bir deniz yetki alanı mevcut olmadığını, ayrıca Yunan ana karasına ise 580 km uzaklıkta olan Meis adasının Yunanistan'a 40 bin kilometrekare genişliğinde kıta sahanlığı alanı oluşturmasının akla ve uluslararası hukuka uygun olmadığını savunuyor.

Avrupa Komisyonu'ndan yapılan açıklamada kurumlar tarafından hazırlatılan harici raporların AB'nin resmi belgeleri olmadığı ve hukuki bağlayıcılıkları olmadığı belirtilirken Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Yunanistan Sevilla haritasından vazgeçmediği sürece ve Türkiye kıta sahanlığına saygı göstermedikçe bu gerginlik bitmez" şeklinde açıklama yaptı.

sevilla haritası mevlüt çavuoğlu yunanistan Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi UNCLOS türkiye kıbrıs kıta sahanlığı doğu akdeniz ege akdeniz münhasır ekonomik bölge mil uluslararası hukuk harita rasyone