Doğu Türkistan'da Çin Zulmüne Ortak Olan Uygur Polisin Kızı 'Türk Filmi İzlediği İçin' 10 Yıl Hapis Cezası Aldı

TAKİP ET

Doğu Türkistan'da soykırımcı kızıl Çin'e yardım eden Uygur kökenli bir polisin kızı, cep telefonunda Türk filmi izlediği için 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Çin zulmü altındaki Doğu Türkistan’da, Kaşgar şehrinde soykırımcı Çin'e yardım edip Uygurları toplama kamplarına gönderdiği için takdirname kazanan Uygur polisi Erkin Tursun’un kızı Almire Erkin, cep telefonunda Türk filmi izlediği için 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

QHA'nın haberine göre, aileyi tanıyan bir Uygur Türkü aktivist, 32 yaşındaki hemşire Almire’nin Urumçi'deki bir kadın hapishanesine gönderildiğini belirtti. Ayrıca, Erkin Tursun’un yerel yönetimde üst düzey devlet memuru olan yakın akrabaları olmasına rağmen, kızını Türk filmi izleme “suçundan” hapisten kurtaramadığını kaydetti.


Çin Zulmüne Ortak Olan Polis Başarı Belgeleri Almıştı


RFA’nın telefon aracılığıyla iletişime geçtiği Erkin Tursun, kızının telefonunda bir sorun bulunduğu için 2017 yılında "yeniden eğitim kampına alındığını" ve sonrasında ise 10 yıl hapis cezasına çarptırıldığını söyledi. Tursun ayrıca kızının Urumçi'de hapiste olduğunu doğruladı.

Tursun, son 10-12 yılda polis memuru olarak gösterdiği üstün performans nedeniyle soykırımcı kızıl Çin'den ödüller aldığını ve ödüllerin birini 2 binden fazla kişiyi toplama kampına almasına yönelik takdir olarak aldığını belirtti. Kızın babası, Mekit nahiyesinin belediye başkanı olan kardeşi Enwer Tursun’un daha önce kendisine Almire’nin Türk filmleri izlemesinin “önemli bir şey olmadığını” ve yetkililerin onu serbest bırakacağını söylediğini hatırlattı.


Cezanın Türkiye İle Bağlantılı Olduğu Söylendi


Tursun, kızının yargılanmadan hüküm giydiğini ve hapis cezasını damadından duyduğunu söyleyerek “Muhtarlık çalışanları eve gelerek kararı okumuşlar ve cezasının Türkiye ile bağlantılı olduğunu söylemişler” dedi.

doğu türkistan çin zulmü uygur polisi türk filmi türk filmi izlediği için ceza aldı almire tursun erkin tursun kaşgar Urumçi