Doğu Türkistan'da İşgalci Çin Polisi Tarafından Kaçırılan Uygur Türkü İş İnsanı Abduqahar Ebeydulla'ya 2016'dan Beri Ulaşılamıyor

TAKİP ET

Doğu Türkistan'da, 2016 yılında belirsiz suçlamalarla tutuklanan Uygur Türkü iş insanı Abduqahar Ebeydulla'ya 2016'dan beri ulaşılamıyor.

Doğu Türkistan'da, 2016 yılında belirsiz suçlamalarla tutuklanan Uygur Türkü iş insanı Abduqahar Ebeydulla'ya 2016'dan beri ulaşılamıyor.

İşgalci Çin polisi bir açıklama yaparak Ebeydulla'nın "dini sebepler" nedeniyle 2017'den bu yana 15 yıl hapis cezasını çekmekte olduğunu açıkladı.

AFP'nin bir makalesine göre; 2017 yılında Doğu Türkistan'daki Yarkant bölgesinde Uygur Türkleri'nin çoğunlukta olduğu dört köydeki yetişkin erkeklerin yarısına yakını tutuklandı.

Bu ayın başlarında AFP muhabirleri, işgalci Çin polisi tarafından kaçırılan Uygurların ikametgahı olduğu tespit edilen bazı evleri ziyaret etti. 

RFA'nın haberine göre yakındaki Arslanbagh köyünden bir polis memuru Ebeydulla'nın tutuklu olduğunu doğruladı. Tutuklandığında 37 yaşında olduğunu söyledi.

Memur "Gece sorgulanmak üzere Urumçi'den çağrıldı. Bir ay sonra 'ülkeyi bölmeye teşebbüs' şüphesiyle evinde tutuklandı ve kendisine yazılı tebligat verildi.”  dedi.

Başka bir memur Abduqahar'ın aylarca süren bir soruşturmanın ardından 2017 başında "yasadışı dini faaliyetlerde bulunmak" suçundan 15 yıl hapis cezasına çarptırıldığını söyledi.

Memur, "Herhangi bir resmi dini görevi yoktu" dedi. “Bu bilgiyi belli belirsiz hatırlıyorum. Karar verildiğinde açıklandı.” ifadelerini kullandı.

Son yıllarda 1,8 milyon Uygur ve Kazak Türkünün, Çin'in uzak batı bölgesindeki çalışma kamplarına gönderildiği tahmin ediliyor. Arkadaşlarının anlattıklarına göre Abduqahar'ın eşi bir yıldır kampta tutuluyor ve onun yokluğunda dört çocuğu da çocuk kampına yerleştiriliyor.

çin doğu türkistan doğu türkistan türkleri abduqahar ebeydulla