Doğu Türkistan, Sürgünün 77. Yıl Dönümünde Kırım Tatar Halkının Acısını Paylaştı

TAKİP ET

Doğu Türkistanlı sivil toplum kuruluşları, Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nın yıl dönümünde Kırım Tatar halkını yalnız bırakmadı.

 Bugün, Kırım Tatarlarının Stalin yönetimince Vatan Kırım’dan sürgün edilmesi ve soykırıma uğramasının 77. yıl dönümü. Kırım Tatar halkı, bu acı günün 77. yıl dönümünde, yaşanan büyük acı ve travmanın halen taze olduğunu göstermek ve Putin Rusya’sının takipçisi olduğu Stalin rejiminin soykırım faaliyetlerini unutturmamak için mücadele veriyor. Birçok devlet ve sivil toplum kuruluşu da Kırım Tatar halkının Stalin rejiminin soykırımına uğradığı günün yıl dönümünde destek mesajı verdi.

"Kırım Tatarları Hala Özgür Değil"

​Doğu Türkistan Milli Meclis Başkanı Seyit Tümtürk, sürgünün yıldönümünde Kırım Tatar halkının acısını paylaştı. Seyit Tümtürk, “Kırım kurbanlarının 77. sürgün yıl dönümü. Hiçbir canlıya reva görülmeyen bir biçimde koparılıp atılmak yurdundan bir kıyıya… Ne değişti o cephede dünden bu yana? Hemen hemen hiçbir şey. Sabah akşam evleri basılan Kırım Tatarları hâlâ özgür değil” ifadelerini kullandı.

"Soydaşlarımızın Acıları, Acımızdır"

 Türkiye Uygur Hareketinin mesajında şu ifadeler yer aldı:

“Kırım Tatarlarının vatanları Kırım’dan sürgün edildiği 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımının 77. yıl dönümünde; soykırım, sürgün ve vatanlarına dönüş mücadelesinde hayatını kaybeden soydaşlarımızı rahmetle anıyoruz. Soydaşlarımızın acıları, acımızdır.”

"Kırım ve Doğu Türkistan Elbet Hürriyetine Kavuşacaktır"

 

Dünya Uygur Kurultayı Vakfının 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı mesajı şu şekilde:

“18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Soykırımı’nı unutmadık, unutmayacağız. Bağımsızlığı için mücadele eden Kırım Tatar Milli Hareketi’ni saygıyla selamlıyoruz. Kırım ve Doğu Türkistan elbet bir gün hürriyetine kavuşacaktır.”

kırım uygur sürgün acı doğu türkistan turan