Doğu Türkistan Tarihinin Kara Günü: Gulca Katliamı'nın 26. Yılı

TAKİP ET

5 Şubat 1997 tarihinde, soykırımcı ÇKP'nin işgal ettiği Doğu Türkistan'ın Gulca şehrindeki kanlı katliam, aradan 26 yıl geçmesine rağmen Doğu Türkistanlılar tarafından unutulmuyor.

5 Şubat 1997 tarihinde, soykırımcı ÇKP'nin işgal ettiği Doğu Türkistan’ın Gulca şehrindeki kanlı katliam, aradan 26 yıl geçmesine rağmen Doğu Türkistanlılar tarafından unutulmuyor.

5 Şubat 1997'de yapılan barışçıl gösteri, Çin polisi tarafından acımasızca bastırıldı. Bu, istismarlar, tutuklamalar, kayıplar ve Uygur ailelerinin parçalanmasına neden olan bir yıkımın başlangıcı oldu.

1990'larda, Gulca’da yaşayan Uygurlar Meşrep toplantılarını yeniden canlandırdı. Bu toplantılar, Uygur gençlerine manevi rehberlik ve dini-kültürel değerlere ilişkin eğitim vermeyi amaçlıyordu. Gulca gençliğindeki sosyal sorunları azaltan Meşrep toplantıları, Soykırımcı ÇKP rejimi tarafından bir tehdit olarak görüp yasaklandı. Bunun üzerine soykırımcı ÇKP'nin atadığı yetkililer, Meşrepleri organize eden genç liderleri tutukladı.

500'den fazla Uygur, 5 Şubat 1997'de insan hakları, özgürlük ve tutuklu gençlerin serbest bırakılması talebiyle barışçıl bir gösteri düzenledi. ÇKP polisi, göstericilerin haklı taleplerini dinlemeden acımasızca bastırdı, yüzlerce insanı öldürdü ve tutukladı. İstismarlar, tutuklamalar, kayıplar ve Uygur ailelerinin parçalanmasına neden olan yıkımlar da devam etti.

En az 100 Uygur Türkü şehit edildi ve yüzlercesi yaralandı. Protestoların ardından 4 binin üzerinde Uygur Türkü gözaltına alındı.

Bağımsız kaynaklar, Çin polisi tarafından tutuklanan 300' den fazla Uygur Türk gencinin -30 derece soğukta, üzerlerine soğuk su sıkılmış bir vaziyette katledildiğini kaydetti.

26 yıl önce Gulca'da yaşanan katliamın üzerinden geçmesine rağmen, Çin hükumeti bugün de hala katliamı bağımsız kişi ya da kurumlar tarafından incelenmesine izin vermiyor. Gözaltına alınanların ekserisinin akıbeti ise hala belli değil.
 

 

gulca katliamı Doğu Türkistan çin