Doğu Türkistan'da Alıkonulan Kardeşi İçin Eylem Yapan Kazakistan Türkü Tehdit Edildi: Kalbin Durabilir

TAKİP ET

Çin tarafından Doğu Türkistan'da alıkonulan kardeşinin serbest bırakılması için tek kişilik eylem yapan Kazakistan Türkü, yetkililer tarafından tehdit edildi.

2020'nin başından beri Astana'daki (Nur Sultan) Çin Büyükelçiliği ve Almatı'daki konsolosluk önünde protesto yapan Kunbolatuly, 3 yıl önce Doğu Türkistan'da kaybolan ve bir daha kendisinden haber alınamayan kardeşinin bulunması, alıkonulduysa kurtarılmasını istiyor. Konbulaty'nin, Doğu Türkistan'daki Türklerden öğrendiğine göre kardeşi Baimurat, Çin'in toplama kamplarından birinde tutuluyor. Kardeşi hakkında duyduklarının doğru olup olmadığını bilmediğini söyleyen Kunbolutuly, "Kardeşimin hayatta olup olmadığını bile bilmiyorum" şeklinde konuştu.

Baibolat Kunbolatuly isimli bir Kazakistan Türkü, Çin'in Doğu Türkistan'da uyguladığı insanlık dışı politikalar sonucu alıkonulan kardeşi için Kazakistan'da tek kişilik protestolar düzenliyordu.

Kunbolatuly, söz konusu protestolardan dolayı gözaltına alınmış ve 10 günlük idari tutuklamaya tabi tutulmuştu. Bu tutuklamanın ardından Kazakistan'da tek kişilik eylemler de dahil olmak üzere protesto ve mitingler yasaklandı.

"Kalbin Durabilir"

İddiaya göre, Kunbolatuly, gözaltına alındığı sırada yetkililer tarafından eylemlerini devam etttirmemesi yönünde baskı gördü. Söz konusu yetkililerin, Kunbolatuly'e geçtiğimiz yıl gözaltında bulunduğu sırada kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden aktivist Dulat Ağadil hatırlatılarak "Sonun onun gibi olabilir" dediği öne sürüldü.

Konbulatuly, serbest bırakıldıktan sonra verdiği bir demeçte, bir yetkilinin kendisine "Kalbin de durabilir" dediğini aktardı.

Ayrıca, yetkililerin Konbulatuly'i "Çocukların büyüdüklerinde devlet kurumlarında çalışmak isteyebilirler. Ancak senin bu eylemlerinden dolayı bunu yapamayacaklar. Onların acı çekmesine neden oluyorsun" şeklinde tehdit ettiği de öğrenildi.

konbulatuly kazakistan türk türkü doğu türkistan çin sincan alıkonulan esir tutulan kardeşi protesto tehdit şantaj yetkililer edildi ettiler astana nur sultan kalbin durabilir çin kazak