Doğu Türkistan'da Dua Edip Kuran Okumanın Cezası 17 Yıl Hapis

TAKİP ET

Çin işgali altındaki vatanda Ranagul Gheni isimli Uygur Türkü, Kur'an okuması ve dua etmesi gerekçe gösterilerek suçlandı ve 17 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

İşgal altındaki Doğu Türkistan'da belgelenip ortaya çıkan insani, milli ve dini hürriyetlerin gaspı skandallarına her geçen gün bir yenisi daha ekleniyor. Son olarak 39 yaşındaki Ranagul Gheni isimli bir kadının daha ibadet ettiği gerekçesiyle hapis cezasına çarptırıldığı öğrenildi.

VOA'nın haberine göre Uygur Türkü kadının suçu, babasının cenazesinde Kur'an okumuş ve dua etmiş olması. İşgalci polislerin keyfi uygulaması neticesinde tutuklanıp toplama kampına kapatılan Gheni'nin başında geçenleri Malezya'da doktora yapan kız kardeşi Kalbinur Gheni anlattı.

Kalbinur Gheni'nin ifadelerine göre toplama kampında iki buçuk yıl alıkonulan ablası, başlangıçta babasının 2013 yılındaki cenazesinde dua ettiği gerekçe gösterilerek 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve cezaevine nakledildi. Bu esnada Ranagul Gheni'nin yakınlarından zorla alınan ifadelere dayanılarak cenazede Kur'an-ı Kerim okuduğunun da öğrenilmesiyle Gheni'ye 10 yıl daha hapis cezası verildi.

Malezya’daki Kalbinur Gheni; ablasının dışında diğer kardeşleri, amcası ve yeğenlerinin de olaydan önce ve sonrasında tutuklandığını ifade ediyor.

ranagul gheni kalbinur gheni toplama kampı çin işgalci doğu türkistan