Doğu Türkistanlı Profesör Türkiye'de Konferans Verdiği İçin Hapse Atıldı

TAKİP ET

Çin yönetimi, Doğu Türkistan (Xinjiang) Üniversitesi'nde profesör ve araştırmacı olan Gheyretcan Osman'ı 10 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Doğu Türkistanlıların üzerinde baskı politikaları uygulayan Çin, zulümlerini sürdürmeye devam ediyor. Yıllarca insalık dışı politikalarını sürdüren Çin, son olarak Doğu Türkistan (Xinjiang) Üniversitesi’nde profesör ve araştırmacı olan Gheyretcan Osman’ı hapse attı. Bir yıl önce hapse atılan ancak hapiste olduğu sonradan belirlenen Osman'ın 10 yıllık hapis cezasına çarptırıldığı öğrenildi.

Uygur kültürü üzerinde çalışmalar yapan Osman'ı hapse atan Çin yönetimi, profesörü 'tüm ders kitaplarında ve araştırma makalelerinde Uygur kültürünü abartarak Uygur kültürünü ötekileştirmek' ve 'Uygur öğrencilerine ayrımcılık fikrini aşılamakla' suçladı. Baskıcı Çin, Osman’ın Japonya'da bir üniversitede verdiği derslerde kullandığı ifadeleri de 'Çin kültürünün dışlanması' şeklinde nitelendirdi.

Ayrıca Çin, Osman'ı hapse atma gerekçeleri arasında Osman'ın 2008 yılında Bursa’daki Türkoloji konferansına katılmasını da gösterdi. 

Nerede Tutulduğu Belli Değil

Xinjiang Üniversitesi Filoloji Okulu’nda Profesör ve Uygur Klasik Edebiyatı araştırmacısı olan Osman’ın 100’den fazla bilimsel makalesi ve 30’dan fazla kitabı bulunuyor. Uluslararası seminerlere katılan, alanında 40 yıla yakın çalışmış ve müfredat hazırlamaya katkıda bulunmuş olan Osman, Uygur bilim alanında önemli bir yere sahip.  “Doğu ve Batı’da Uygurlar” ve “Uygur Klasik Edebiyat Tarihi” gibi önemli eserlerin yazarı Osman'ın tam olarak nerede tutulduğu henüz bilinmiyor.

Doğu Türkistan Xinjiang Üniversitesi Gheyretcan Osman çin hapis türkiye konferans