Doğu Türkistanlı STK'lar "Çin İşgalinin 74. Yılında Doğu Türkistan Gerçeği Paneli" Düzenledi

TAKİP ET

Doğu Türkistanlı STK'lar "Çin İşgalinin 74. Yılında Doğu Türkistan Gerçeği Paneli" düzenledi.

Başkent Ankara'da, Doğu Türkistanlı STK'lar tarafından "Çin İşgalinin 74. Yılında Doğu Türkistan Gerçeği Paneli" düzenlendi.  

Panel öncesinde davetlilere geleneksel Uygur Pilavı ikramında bulunuldu. Yoğun bir katılımın yaşandığı etkinlikte birçok gazeteci, politikacı, akademisyen ve STK yöneticileri yer aldı.

Yalnızca İYİ Parti ve BBP Yer Aldı

Pek çok siyasi partinin davet ediliği organizasyona yalnızca İYİ Parti ve Büyük Birlik Partisi (BBP) temsilcileri katıldı. 

Toplantı Düzenleme Kurulu Başkanlığı Prof. Dr. Erkin Emet'in yaptığı organizasyon, İstiklal Marşı ve Doğu Türkistan Milli Marşı'nın okunmasıyla birlikte başladı. 

STK temsilcilerinin kısa açılış konuşmalarının ardından, katılımcıların 20'şer dakikalık anlatımları başladı. 

Uygur Türkleri, Türkiye ve Türk Dünyasından Neler Bekliyor?

Prof. Dr. Erkin Emet tarafından Uygur Türklerinin, Türkiye ve Türk düyasından neler beklediği anlatıldı. Emet, yıllardan beri verilen mücadele sonucunda Türkiye'de artık büyük bir farkındalığın yaratıldığını belirtti. Artık hedeflerinin Türk dünyasındaki diğer ülkelerde Türkiye'dekine benzer bir farkındalık oluşturmak olduklarını ifade etti. 

Doğu Türkistan'ın Çin tarafından işgal süreci Doç. Dr. Erkin Ekrem tarafından anlatıldı. İşgal öncesindeki Doğu Türkistan'ın durumu, SSCB-Komünist Çin'in işgal üzerindeki işbirliğini ve işgale karşı Uygurların verdiği mücadele sunum eşliğinde katılımcılara anlatıldı. 

İşgal altındaki ülkelerinden uzakta, diasporadaki mücadeleden bahseden Abdulhakim İdris, bu zaman kadar elde edilen başarılardan bahsetti.

Panel katılımcıların konuşmalarının ardından soru-cevap şeklinde ilerledi. Organizasyon aile fotoğrafının verilmesiyle sona erdi. 

uygur türkleri doğu türkistan çin işgalinin 74. yılı kızıl çin uygur kongresi uygurlar işgal toplama kampları