Doğu Türkistanlılara 'İkamet İzni İşkencesi'

TAKİP ET

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Doğu Türkistanlı soydaşlarımıza yönelik yıldırma politikası yürütüyor.

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Türkiye'de bulunan Doğu Türkistanlı soydaşlarımıza yönelik yıldırma kampanyası yürütüyor. Türkiye'de ikamet izni bulunan Uygur Türkleri, Göç İdaresi tarafından çağrıldıklarında izinlerinin iptal edilmesi endişesi yaşıyor.

Göç İdaresi memurları, soydaşlarımızın izinlerini "gerekçe göstermeden" iptal edebiliyor. Çin işgali altındaki ana yurtlarında bulunan akrabalarının çoğu toplama kamplarında işkence altında olan Doğu Türkistan Türkleri, soykırımcı Çin'e iade edilme korkusu taşıyor.

Doğu Türkistanlı gazeteci İhsan Umun'a açıklama yapan bir Uygur Türkü (Çin tehdidi nedeniyle ismini veremiyoruz), 3 Ocak günü İstanbul Göç İdaresi tarafından arandığını ve çağrıldığını söyledi.

4 Ocak'ta Göç İdaresine giderek görüştüğünü belirten soydaşımız, görevlilerin kendisinden ikamet iznini istediğini ve bunu yerine getirerek iznini verdiği belirtti.

Göç İdaresi Görevlileri: İkamet İzninin Neden İptal Edildiğini Açıklamak Zorunda Değiliz

Bunun üzerine Göç İdaresi görevlilerinin kendisine hiçbir açıklama yapmadan "Şimdi gidebilirsiniz" dediğini belirten soydaşımız "İkamet izin belgemi verin, gideyim" dediğinde ise "Hayır, ikamet izniniz iptal oldu" cevabını aldı. İkamet izninin neden iptal edildiğini sorduğunda ise İstanbul İl Göç İdaresi Müdürlüğü görevlileri "Açıklamak zorunda değliiz" dedi.

Uygur Türkü sığınmacı "O zaman bana ikamet iznimin neden iptal edildiğini bildiren tutanak verin" şeklindeki talebinin de karşılanmadığını, şimdi ne yapacağını sorduğunda ise "İnsani ikamet izni için başvurup, ayda bir imza atma şartıyla size ikamet izni veririz" cevabını aldığını aktardı.

"Tehdit Edildim"

Görevlilerin bu telkinini reddeden ve tutanak tutulmaması durumunda dava açacağını belirten Uygur sığınmacı, 2 yıl önce de eşinin ikamet izninin benzer şekilde iptal edildiğini, hakkını aradığında da tehdit aldığını söyledi.

Benzer olayların birçok Doğu Türkistanlının başına geldiğini belirten Uygur Türkü, "Hatta ikamet izni alan bir arkadaşıma izin kağıdını ikiye keserek vermişlerdi. Böyle bir sürü olay var" ifadelerini kullandı.

Uygur Soykırımı

Çin'in işgalci olarak bulunduğu Doğu Türkistan'da 2014'ten bu yana sürdürdüğü Uygur Soykırımı, Hollanda, İngiltere, Kanada, ABD gibi birçok ülke tarafından resmi olarak tanınıyor.

Uluslararası insan hakları örgütlerinin raporlarına göre 1 ile 3 milyon Uygur, Kazak, Kırgız ve Özbek Türkü toplama kamplarında tutuluyor ve bu kamplarda tutulan esirler sistematik olarak işkence, tecavüz ve köleleştirmeye tabi tutuluyor.

Soykırımın tanıklarından biri olan -gerçek ismi açıklanmayan- eski Çin polisi Jiang, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada toplama kamplarına "terör" suçlamasıyla masum, sıradan Türklerin nasıl kapatıldığını ve ne tür şiddetlere maruz kaldıklarını bir bir anlatmıştı.

göç idaresi genel müdürlüğü doğu türkistanlı ikamet izni görevlileri