Dolandırıcılığın Bir Başka Boyutu: Kitap Almak İsteyenlere Senet İmzalatıp İcraya Veriyorlar

TAKİP ET

Patix Kitap isimli şirketin kitap sattığı kişilere senet imzalatarak yüksek miktarda ücretler talep ettiği, ücreti ödemeyen vatandaşları da icraya verdiği iddia edildi.

Hürriyet gazetesinden Ece Çelik'in ''Kitap Dünyasının Tosuncukları'' başlıklı haberine göre 'Patix Kitap' isimli şirket kitap tanıtımı adı altında vatandaşları dolandırıyor. Kitap almak isteyen vatandaşlara talep ettiği kitaplardan daha fazla kitap göndererek ''Tanıtım yapmak istiyoruz, 2 hafta içinde istediklerinizi iade edebilirsiniz'' diyen şirket, iade talebi için geri dönüş yapılacak bir kanal bırakmıyor ve 14 gün sonra  “14 gün geçtiği için iade kabul edilmez, borcunuzu ödeyin” uyarısı veriyor.

Fazladan gönderilen kitaplar için senet imzalatan şirket, telefonlara çıkmayıp mesajlara da cevap vermiyor. Bu yöntemle sadece son 6 ay içerisinde yüzlerce şikayet alan şirketin binlerce kişiyi dolandırdığı iddia ediliyor. 

En az 1400 TL'lik senetler imzalatarak vatandaşı istemediği kitapları almaya mecbur bırakan Patix Kitap’ın mağdurlarından Ahmet Yılmaz, son 6 ayda en az 3-4 bin mağdur oluştuğunu belirtti. Sosyal medyadan mağdurların haberleşebileceği gruplar kurduklarını ifade eden Yılmaz, “Sistemi sürdürüyorlar, 10 çalışanları var her gün en az 30-40 kişi bu tuzağa düşüyor. Kitap okuyan insanları sosyal medyadan ya da bilmediğimiz başka kaynaklardan tespit edip ulaşıyor ve dolandırıyorlar. Konuyla ilgili CİMER’e, Tüketici Hakem Heyeti’ne ve savcılığa başvurduk. Yeni mağdur olanlar da suç duyurusunda bulunuyor'' diyerek şirketten şikayetçi olduklarını belirtti.

Sözleşmede ''Cayma Bedeli Vardır'' Yazıyordu

Şirketin dolandırdığı bir başka mağdur ise "Gelen kişi ‘Öğrenciyim prim alıyorum’ diyerek kitap satmaya çalışıyordu. Ben çok kitap okuyan biriyim, kitap satıcılığının dolandırıcılığının olacağı aklımın ucundan bile geçmedi. Bir iki kitap aldım, ‘Bu kolileri de bırakıyorum. Bakarsınız iki hafta içinde ararsınız almadıklarınızı ben geri alacağım’ dedi. İmzaladığım uzaktan satış sözleşmesinde büyük harfle ‘Cayma bedeli vardır’ yazıyordu. Ben de hem kitap almış olurum, hem de öğrenciye katkım olur diyerek ikna oldum. Ardından telefonla aradım, kitapları gelsinler geri alsınlar diye bir süre ulaşamadım. Daha sonra ulaştım, ‘Tamam geleceğiz alacağız’ deyip gelmediler. 14 gün süre geçtikten sonra da ‘Borcunuz vardır’ tarzında mesajlar gelmeye başladı. Kolileri alıp elimdeki sözleşmede yazan adrese gittim. ‘14 gün süre geçti artık iade edemezsiniz’ dediler. Ben bu dolandırıcılıktan mağdur olduktan sonra araştırmaya başladım ve aynı şirketin daha önce Gelişim Yayınları daha sonra Sespa ismiyle aynı yöntemle insanları dolandırdığını öğrendim. Şimdiye kadar bizimle iletişim kuranların tümü 1400 TL ile 3 bin TL arasında borçlu çıkartılmış" diyerek şirketin dolandırıcılık yöntemini anlattı.

Aynı yöntemle dolandırılan Seda San da “Çok kibar, sarışın ve şık bir kadın geldi. ‘Bu bizim yayınevimiz, hangi kitaplara ilgi duyarsınız’ diye sormaya, içten bir şekilde sohbet etmeye başladı. İnsanın aklına böyle bir dolandırıcılık ihtimali hiç gelmiyor. Almaya karar verdiğim kitaplar için imzaladığım senedin üzerinde büyük harfle ‘Cayma hakkınız vardır’ yazıyordu. Buna güvenerek rakama bile bakmadım. Sonradan 1450 TL’lik bir senet imzaladığımı fark ettim” ifadelerini kullandı. 

patix kitap dolandırıcı sözleşme senet icra borç