Donbas'tan Belarus'a Diktatörün Koltuğunu Korumak İçin Paralı Askerler Gönderildi

TAKİP ET

26 yıllık diktatörlüğünü korumak için Belarus halkına karşı günlerdir direnen Lukaşenko'nun yardımına Donbas'tan gönderilen paralı askerler ve Rus hava savunma sistemi koşacak.

Belarus'ta demokrasinin ayaklar altına alındığı seçimlerden bu yana süren protestolardan endişe duyan diktatör Aleksandr Lukaşenko, koltuğunu korumak adına her türlü yönteme başvuruyor.

Binlerce protestocunun gözaltına alındığı, muhalif siyasetçilerin ülkeden kaçmak zorunda kaldığı Belarus'a şimdi de Donbas'tan paralı askerler gönderildi. Rus diktatör Vladimir Putin'in kışkırtması ve desteğiyle Ukrayna'nın doğusunda büyük karışıklıklara sebep olan paralı askerler, bu kez de yine Rus himayesindeki Belarus liderini korumak için savaşacak.

QHA'daki habere göre Doğu Ukrayna İnsan Hakları Grubu Müdürü Vira Yastrebova, paralı askerlerin yerel askeri merkezleri aracılığıyla toplandığını ve onlara Belarus’a gitmek için 400 dolar teklif edildiğini bildirdi.

Doğu Ukrayna İnsan Hakları Grubundan yapılan açıklamada, “İşgal altındaki Donbas bölgesinden, Rusya ile Belarus sınırına gönüllüleri taşıyan üç otobüs yola çıktı” diye bildirildi.

Ukrayna İnsan Hakları Yetkilisinin Donetsk ve Lugansk Temsilcisi Pavlo Lisyanskıy, Vira Yastrebova ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, Belarus’a insanları taşıyan araçların tespit edildiğini kaydederken “İnsanları taşıyan kamyonlar. Benzin istasyonlarının birinde Belarus’a gittiklerini bildirdi… Putin ve tüm Rus diplomatların ‘Güçlerimiz orada yok’ şekildeki ana sloganını hatırlıyorsunuz değil mi” ifadelerini kullandı.

Belarus'a Rus Hava Savunma Sistemi

Ülkesini yıllardır bir Rus uydusu gibi yöneten Lukaşenko, Belarus'a Rus hava savunma sistemleri yerleştirilmesinin de önünü açacak anlaşmaya imza attı.

Moskova’da yapılan Uluslararası Askeri ve Teknik Forumu Army-2020’ye katılan Belarus Savunma Bakanı Sergey Simonenko ve bakanlık heyeti, Rusya Federal Askeri-Teknik İşbirliği Servisi yönetimiyle bir araya geldi. Yapılan görüşmede, Belarus ve Rusya’nın askeri ve teknoloji şirketleri Almaz ile Antey arasında savunma sanayisinde işbirliği anlaşması imzalandı.

Hava savunma sistemlerinin hangi tipte olduğu konusunda bilgi verilmezken, imzalanan diğer bir anlaşmaya göre ise Belarus’a iki tabur BTR-82A zırhlı araç ile 4 adet Mi-35M tipi helikopterin ilk partisi gönderilecek.

vladimir putin aleksandr lukaşenko donbas doğu ukrayna belarus paralı askerler