Donetsk ve Luhansk'ta 'Rusya'ya Katılma Referandumu' Yapılacak

TAKİP ET

Ukrayna'nın Donbass bölgesinde Rusya desteğiyle bağımsızlık ilan eden Donetsk ve Luhansk'taki sözde cumhuriyetler, Rusya'ya bağlanmak için yasadışı bir referanduma gidiyor.

2014 yılında Kırım'ı işgal eden Rusya, yarımadada düzenlediği yasadışı referandum ile Kırım'ı topraklarına kattığını ilan etmiş, fakat bu işgal tüm dünya ülkeleri tarafından reddedilmişti.

Saldırılarını sürdüren ve Şubat ayında tüm Ukrayna'yı işgal etmek için taarruza geçen Rusya, aynı taktiği ülkenin doğusunda Rus destekli ayrılıkçı teröristler tarafından sözde devletlerin kurulduğu Donbass'ta da uygulayacak.

Rus destekli ayrılıkçı teröristler tarafından sözde bir cumhuriyetin kurulduğu Donetsk 4 Kasım 2022 günü Rusya'ya bağlanmak için referandum yapılacağı öğrenildi.

4 Kasım Rusya'da Ulusal Birlik Günü olarak kutlanıyor.

Luhansk'ta 3 Günde Referandum

Luhansk'ta ise referandum 23-27 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek. TamgaTürk'e konuşan yerel kaynaklar, cephede süratle geri çekilmek zorunda kalan Rusların korkuyla bunu yaptıklarını ifade etti. 

Ayrıca Kherson ve Zaporijya'da da Rusya'ya katılma referandumu yapılacağı belirtiliyor.

Ukrayna'dan Tepki

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihaylo Podolyak, referandum açıklamasının ardından şu açıklamayı yaptı:

"Ru-propagandacılar 'referandumların' her derde deva olduğuna inanıyor. Kötü haberlerim var. Küresel mutabakat ve uluslararası hukuk ortada. Açık: Donestk, Luhansk, Kırım Ukrayna'nındır. Bayrakları yeniden boyama girişimleri, biz ya da ortaklarımız için hiçbir şeyi değiştirmeyecek bir kurgudur."

Ruslar Cephede Geriliyor

Savaşta ağır kayıplar vererek başarısız olan Rus diktatörü Putin'in, Donetsk ve Luhansk'ı da Kırım'da yaptığı üzere yasadışı şekilde ilhak ederek Ukrayna saflarını mânen sarsmak ve iç politikada zayıf da olsa bir başarı havası estirmek istediği anlaşılıyor.  

Ukrayna ordusu kısa süre önce karşı taarruza geçerek Rus işgali altındaki İzyum'u ve Kupiansk'ı kurtarmıştı.

Ukrayna'da Savaşı Kim Kazanıyor?

 

donetsk luhansk rusya katılma referandumu