DP Lideri Uysal: Erdoğan'ın Adaylığına İtiraz Edeceğiz

TAKİP ET

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, "Anayasa'ya göre aday olamaz. Bu konuda yapılacak iki şey var. Birincisi bunu topluma anlatmak, ikincisi de adaylığına itiraz ederek, bu itirazın haklılığını yüksek sesle söylemek. Bunların hepsini yapacağız. Topluma anlatacağız ve itiraz edeceğiz.' dedi.

Demorat Parti (DP) Genel Başkanı Gültekin Uysal yarın gerçekleşecek Altılı Masa toplantısı öncesinde T24'ten Gökçe Tahincioğlu'na konuştu. Uysal AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden adaylığına ilişkin, "Anayasa'ya göre aday olamaz. Bu konuda yapılacak iki şey var. Birincisi bunu topluma anlatmak, ikincisi de adaylığına itiraz ederek, bu itirazın haklılığını yüksek sesle söylemek. Bunların hepsini yapacağız. Topluma anlatacağız ve itiraz edeceğiz." diye konuştu. 

Gökçe Tahincioğlu'nun DP lideriyle yaptığı röportaj şöyle:

Gültekin Uysal adayın kim olacağıyla ilgili olarak "Büyük sorumluluğumuz var ve bunun farkındayız" diyerek Altılı Masa'nın adayının yine oybirliğiyle belirleneceğine, müzakerelerin, itirazların, tartışmaların doğal olduğuna ve olması gerektiğine işaret etti.

Oybirliği nasıl sağlanacağına dair sorulan soruya, "Öyle el kaldırarak, tek tek oylayarak değil. İstişareden sonra mutabakat sağlanır." şeklinde yanıt veren Uysal, Altılı Masa'daki genel başkanlardan birinin aday gösterilmesinin, bu nedenle işin doğasına uygun olduğunu vurguladı.

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun olası adaylığınına dair konuşan DP lideri, "Ana muhalefet partisinin genel başkanı, elbette aday olma potansiyeli taşır. Bu çok doğal" ifadelerini kullandı.

Uysal, Kılıçdaroğlu ve adaylığına yönelik yapısal bir itirazının olmayacağını, iddiasını haklı gördüğünü gösteren ifadeler kullanarak seçim takvimi açıklanmadan önce Altılı Masa'nın adayını belirlemesi gerektiğini söyledi.

Yarın yapılacak toplantıdan bu konuya bir karar çıkmayacağını belirten Uysal, adayın Şubat ayında açıklanabileceğini belirtti.

Uysal, Tahincioğlu'nun "Peki, sürecin uzaması, olası bir krize işaret eder mi, masadan birden fazla aday çıkar mı, masa dağılabilir mi?" sorusuna; birden fazla aday çıkmayacağını, masanın dağılacağını akıllarına hiç getirmediklerini, makul sürede adayın belirleneceğini ifade ederek cevap verdi.

Cumhur İttifakı'nın seçim tarihini 14 Mayıs olarak belirlemesini ve bu konuda Altılı Masa'ya yöneltilen eleştirileri dair konuşan DP Genel Başkanı, "Biz erken seçim istediğimizde söylemediklerini bırakmayanlar, şimdi uzlaşıp Meclis’ten karar çıkartmayı istiyor. Meclis bu kararı almadığında tek yol var, Cumhurbaşkanı’nın karar alması. O karar alınınca da seçim istedikleri tarihte yapılır"yorumunu yaptı

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu kararı alması halinde üçüncü kez aday olduğu tartışmasının başlayacağını dair soruyu cevaplayan Uysal şu ifadeleri kullandı:

Anayasa'ya göre aday olamaz. Bu konuda yapılacak iki şey var. Birincisi bunu topluma anlatmak, ikincisi de adaylığına itiraz ederek, bu itirazın haklılığını yüksek sesle söylemek. Bunların hepsini yapacağız. Topluma anlatacağız ve itiraz edeceğiz.

Uysal, Altılı Masa'nın aday belirleme ve liste çalışmalarına odaklanıldığını ancak diğer önemli çalışmalarına da bakılması gerektiğini belirterek seçim güvenliğinin en mühim en çok ilgilenilmesi gereken mesele olduğunu söyledi.

AKP’nin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptal edilmesinden sonra, ikinci seçimde hemen her sandıkta itirazda bulunduğunu belirtti.

Uysal "Biz sadece bir partiyle mücadele etmiyoruz. Bütünüyle bütün kurumlar değişmiş durumda" diye konuşarak bu seçimde sandık güvenliğinin sağlanması gerektiğini vurguladı. 

Fotoğraf ve içerik: T24

Gültekin Uysal gökçe tahincioğlu erdoğanın adaylığı altılı masa kemal kılıçdaroğlu Demokrat Parti seçim güvenliği