Dr. Gulshan Abbas'ın Çin Esaretinde 5. Yılı: Türkiye'den ve Dünyadan Serbest Bırakılması İçin Çağrı Yapıldı

TAKİP ET

5 yıl önce soykırımcı ÇKP tarafından tutuklanan Dr. Gulshan Abbas hala esir tutuluyor.

Soykırımcı ÇKP, emekli bir doktor olan Gulshan Abbas'ı 2018 yılında Urumçi'de keyfi olarak gözaltına aldı. Dr. Abbas, Uygurların insanlık dışı koşullara, işkenceye, cinsel istismara ve zorla çalışmaya maruz bırakıldığı çok sayıda Çin toplama kampından birine götürüldü. 

Dr. Abbas'ın Çin esaretindeki 5. yılında dünyadan ve Türkiye'den birçok isim serbest bırakılması için çağrı yaptı.

Dr. Abbas'ın ortadan kaybolmasının, kız kardeşi Rushan Abbas'ın Uygurların haklarını dünyanın her yerinde savunmasına karşı bir tür misilleme olduğuna inanılıyor. Çinli yetkililer, Uygurları Çin'in insan hakları zulmüne karşı sesini duyurmasını engellemek amacıyla giderek daha fazla baskı ve zorla kaybetmelerden yararlanıyor. Çin denizaşırı polisi, Uygurların aile üyelerini tehdit etmek, korkutmak ve alıkoymak için kullanılabilecek istihbarat topluyor. Freedom House'un 2021 Çin Raporu'na göre Çin Komünist Partisi (ÇKP), "dünyadaki en sofistike, yaygın ve kapsamlı ubaskı kampanyasını" yürütüyor.

Dünya Uygur Kongresi Başkanı Dolkun İsa yaptığı açıklamada, “Çin hükümeti sessiz kalmamız için baskı yapmak adına ailelerimizi kullanıyor. Çin'in insanlığa karşı işlediği suçlar ve Uygurlara yönelik soykırım hakkında konuşmayı seçen Uygurlar ağır bir bedel ödüyor” dedi. 

Dr. Abbas'ın Çin esaretine alınması, Doğu Türkistan'da Uygurların ve diğer Türk halklarının zorla kaybedilmelerinin bir örneği olarak karşımızda duruyor. Mart 2019'da Dr. Abbas'ın "terör örgütüne katılmak", "terör faaliyetlerine yardım etmek" ve "toplumsal düzeni bozmak amacıyla kalabalık toplamak" suçlarından 20 yıl hapis cezasına çarptırıldığı bildirildi. 2017'den bu yana yüz binlerce Uygur, Çin hükümetinin sözde "terörizme ve aşırıcılığa" karşı politikaları dahilinde keyfi olarak gözaltına alındı ​​ve düzmece, uydurma suçlamalarla tutuklandı. BM Keyfi Gözaltılara ilişkin Çalışma Grubu (WGAD) 2022 tarihli görüşünde şu sonuca vardı: Dr. Abbas ve diğer iki Uygur'un Kurban Mamut ve Ekpar Asat zorla kaybetme mağduru olarak Çin dışındaki bağlantıları nedeniyle keyfi olarak gözaltına alındılar.

Dünya Uygur Kongresi, Dr. Abbas ile sayısız Uygur ve diğer etnik grupların Çin hükümeti tarafından keyfi olarak gözaltına alınmasını kınadı. Dr. Abbas'ın hapsedilmesinden bu yana hayal bile edilemeyecek zorluklara göğüs geren kız kardeşi Rushan Abbas'a, kızlarına ve tüm aileye sarsılmaz desteğini belirtti. Ayrıca Dr. Abbas'ın derhal ve koşulsuz serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Türkiye'den de İYİ Parti Adana Milletvekili Ayyüce Türkeş Taş, Yeniden Refah Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Bekin ve Gelecek Partisi Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ, Dr. Gulshan Abbas'ın serbest bırakılması için çağrı yaptı. 

Ayyüce Türkeş Taş X'ten yaptığı paylaşımda "Dr. Gülşen Abbas'ın ailesinden ve Uygurlardan koparılmasından bu yana 5 yıl haksızlık ve tutsaklıkta geçti. Onun özgürlüğü ve tüm #Uygur hakları için mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz. #FreeGulshanAbbas #UygurlarınYanındayız" dedi. 

 

Doğan Bekin, "Dr.Gulshan Abbas ve diğer Doğu Türkistanlı kardeşlerimiz bir an önce özgürlüklerine kavuşmalı." ifadelerini kullandı. 

 

Selçuk Özdağ da attığı tivitlerde "Bugün, Dr. Gulshan Abbas’ın Çin’de haksız yere, sudan bahanelerle tutuklanmasının 5. yılı. İnsan hakları ihlallerine hayır, hukukun üstünlüğüne evet. Dr. Gulshan Abbas’a özgürlük… Çin hükümeti insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne riayet etmelidir. Yaşasın özgürlük" ifadelerini kullandı. 

 

ABD'nin Çin Büyükelçisi Nicholas Burns hem İngilizce hem de Çince attığı tivitlerde Dr. Abbas'ın bırakılması çağrısında bulundu. 

Burns, "11 Eylül, emekli Uygur doktor Gülşen Abbas'ın gizlice gözaltına alınmasının üzerinden beş yıl geçti. Bildirilen 20 yıllık hapis cezası mantıksız. ÇHC'yi Dr. Abbas'ı ve etnik kökenleri veya dinleri nedeniyle gözaltına alınan herkesi serbest bırakmaya çağırıyoruz."  ifadelerini kullandı. 

 

İngiltere Başbakanı'nın Din ve İnanç Özgürlüğü Özel Temsilcisi Fiona Bruce "Dr Gulshan Abbas'ın Doğu Türkistan'da keyfi olarak gözaltına alınmasının beşinci yıldönümünde, Çin'i insan hakları ihlallerine son vermeye çağırıyoruz. Bu haksız gözaltının etkileri hakkında daha fazla bilgi edinmek için kısa süre önce Dr. Gulşan'ın kız kardeşi, Uygur Hareketi Direktörü Rushan ile görüştüm. Dışişleri Bakanı James Cleverly aynı zamanda Pekin'e yaptığı son ziyarette Birleşik Krallık'ın Doğu Türkistan'daki durumla ilgili güçlü hislerini de açıkça ifade etti." dedi. 

 

İngiliz İşçi Partisi'nin Manchester Milletvekili Gorton ve İhracattan Sorumlu Gölge Bakanı Afzal Khan da "Bugün, Dr. Gülşen Abbas'ın milyonlarca Uygur Müslümanıyla birlikte Çin Hükümeti tarafından hapsedilmesinin üzerinden geçen acı dolu 5 yılı işaret ediyor. Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlalleri kınanacak niteliktedir; Uygur Müslümanlarına yönelik zulme son vermek için acil küresel eyleme geçilmesi gerekmektedir. #UyghurSolidarity" ifadeleriyle Dr. Abbas'ın serbest bırakılmasını istedi. 

 

 

İnsan Hakları İzleme Örgütü Çin Direktörü Sophie Richardson " Ziba Murat (Dr. Abbas'ın kızı) için annesini görmek benim annemi görmek kadar kolay olana kadar, Gulshan Abbas'ın serbest bırakılması için mücadeleye devam edeceğim" dedi.

 

Dr. Abbas'ın kızı Ziba Murat X'ten yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: 

"Bugün annemin Çin hükümeti tarafından haksız yere hapsedilmesinin beşinci yıldönümünü anarken kendimi kalbimdeki amansız acıyla boğuşurken buluyorum. Kendisine ulaşamadığım gün yaşadığım yoğun kaygı ve korku duygusunu hala hatırlıyorum. Hayatımızda bıraktığı boşluk ölçülemez ve her gün onun yokluğunun acı verici bir hatırlatıcısı oldu. Onun sarsılmaz sevgisini, rehberliğini ve bir zamanlar paylaştığımız basit sevinçleri özlüyorum. Sadece annem değil, aynı zamanda kendi kimliğimin bir parçası da götürüldü.

Geçmişte her tatil ve yıl dönümünde, bir sonrakinin farklı olmasını ve bir şekilde mucizevi bir şekilde yanımızda olmasını diliyordum ama annem yanımdayken normal bir hayat yaşamaktan sürekli mahrum bırakılıyordum. Vazgeçmeyi düşündüm mü? Elbette var, ben de bir insanım ama aynı zamanda annesini çok seven bir kızım. Kendimi en dipte bulduğumda, bu sevgi sayesinde daha güçlü bir şekilde geri dönüyorum çünkü o bana dayanıklılığı ve azmi öğretti.

Hiçbir yere gitmiyorum, etrafımda daha fazla dostla, annemin bize geleceği güne kadar sesim daha yüksek ve daha güçlü olacak.

Annemin yokluğu, adaletsizlik ve zulüm karşısında sessiz kalmamamız gerektiğinin keskin bir hatırlatıcısıdır ve onun, sevgi dolu ailesinin yanına özgürce döneceği günden başka bir şey dilemiyorum. #FreeGulshanAbbas"

 

Nerede bir Türk varsa ona bakma ve onun gözünden bakma şiarıyla hareket eden TamgaTürk de Dr. Gulshan Abbas'ın ve milyonlarca Uygur'un bir an önce serbest bırakılması çağrısında bulunuyor. Doğu Türkistan'ın hürriyetini ve Uygur halkının müreffeh bir şekilde yaşadığını en kısa zamanda görmeyi temenni ediyoruz.  

gulshan abbas rushan abbas uygur uygur soykırımı uygur hareketi