DSÖ, Çin Aşısı Sinopharm'a Acil Kullanım İzni Verdi

TAKİP ET

Çin virüsünü insanlığın başına bela eden felaket ihracatçısı Çin'in, salgın sürecinin başından itibaren adeta küresel bir payanda olarak kullandığı Dünya Sağlık Örgütü, Çin aşısı Sinopharm'a acil kullanım izni verdi.

Deutsche Welle Türkçe'nin derlediği habere göre  Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Çin aşısı Sinopharm'a acil kullanım izni verdi. DSÖ Genel Direktörü ve azılı Çin muhibbi Tedros Adhanom Ghebreyesus, aşının DSÖ'nün güvenlik, etkinlik ve kalite bakımından kullanım izni verdiği altıncı aşı olduğunu belirtti. Böylece Sinopharm, DSÖ'den izin alan ilk Çin aşısı oldu.

Bu kararla birlikte Birleşmiş Milletlerin uluslararası aşılama programı olan COVAX'ın da aşı kampanyasını hızlandırabileceği belirtiliyor. Çin virüsünün bütün dünyaya yayılmasına göz yuman ve ardından büyük salgında maske ve aşı diplomasisi yürüterek ciddî siyasî ve ekonomik kazanımlar devşiren Çin, birçok yoksul ülkede aşılamayı mümkün kılan COVAX programına şubat ayında 10 milyon doz temin etme sözü vermişti.

Çin'in ürettiği Sinovac, Rusya'nın ürettiği Sputnik V ve ABD'nin ürettiği Novavax, DSÖ'nün incelemelerini sürdürdüğü ve henüz kullanım izni bekleyen diğer aşılar. DSÖ'nün aldığı kararın Avrupa Birliği (AB), ABD ve diğer birçok ülke açısından bir önemi bulunmuyor, zira buralarda aşıların kullanım iznine başka yetkili birimler karar veriyor. Ancak bilimsel inceleme kapasitesi bulunmayan ülkeler açısından DSÖ'nün kalite kontrolü önemli bir dayanak oluşturuyor.

Pfizer-BioNTech, Johnson & Johnson, AstraZeneca ve Moderna aşıları ise DSÖ'nün daha önce acil kullanım izni verdiği aşılar arasında yer alıyor. Çin kuklası Tedros, Çin aşısı Sinopharm'ın uygulanmasına 18 yaş üstü için izin verildiğini ve iki doz uygulanması gerektiğini söyledi. Çin'in küresel payandası Örgüt, söz konusu aşının etki oranını yüzde 79 olarak tespit edildi.

Hâlihazırda AstraZeneca 166, Pfizer-BioNTech 94, Moderna 46, Sinopharm ise 42 ülkede kullanılıyor. Çin'in yanı sıra Sinopharm aşısını kullanan ülkelerden bazıları şöyle: Cezayir, Kamerun, Mısır, Macaristan, Irak, İran, Pakistan, Peru, Birleşik Arap Emirlikleri, Sırbistan ve Seyşeller.

DSÖ Dünya Sağlık Örgütü Çin virüsü Covid-19 Kovid-19 koronavirüs aşı koronavirüs aşısı Sinopharm acil kullanım izni COVAX Tedros Adhanom Ghebreyesus Sputnik V Sinovac Novavax Pfizer-BioNTech Johnson & Johnson