DSÖ, Çin Muhipliğine Devam Ediyor

TAKİP ET

Çin virüsünün kaynağına ilişkin DSÖ'nün Vuhan'da yaptığı incelemeler sonucunda hazırlanan raporun, Çinli yetkililer tarafından onaylanması gerekiyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) oluşturduğu 13 kişilik takım, Çin virüsünün kaynağını bulmak için salgının başlangıç noktası olarak kabul edilen Çin'in Vuhan kentinde bir araştırma yapmıştı. Bu araştırmanın sonuçları merak konusu olmaya devam ediyor. Farklı milletlerden oluşan birçok bağımsız bilim insanı ise DSÖ'nün Vuhan'a yolladığı takımın incelemelerinden elde edilen sonuçları içeren ve kamuoyuyla paylaşılması beklenen raporun geçersiz sayılması için çağrı yaptı.

"ÇİN'İN VERDİĞİ BİLGİLERLE YETİNİLDİ"

Bağımsız 26 bilim insanının imzasının bulunduğu bir açık mektupta, Vuhan’a giden takımın veri paylaşımı konusunda kısıtlandığı ve sadece Çinli yetkililerin paylaşmayı ‘tercih ettikleri’ verilerle yetinmek zorunda kaldığı vurgulandı. Söz konusu mektupta bilim insanları, Çin virüsünün kökenlerinin araştırılması konusunda kısıtlama olmadan, kapsamlı ve yeni bir inceleme yapılmasını talep etti.

“TAKIM, BAĞIMSIZ BİR İNCELEME YAPAMADI”

Bağımsız bilim insanlarının yayımladığı beş sayfalık açık mektupta, “2020'nin Mayıs'ında Dünya Sağlık Örgütü tarafından zorunlu kılınan ‘işbirliğine dayalı’ keşif süreci, pandeminin kökenlerinin tam olarak incelenmesine olanak sağlamayı amaçlasa da bu çabaya dâhil edilen ‘yapısal sınırlamaların’, incelemeyi imkânsız kıldığına inanıyoruz” ifadeleri yer aldı.

ÇİN MUHİBBİ DSÖ

Söz konusu mektupta en çok dikkat çeken satırlar ise şunlar oldu:

“Özellikle, bu süreç kapsamında toplanan ortak ekibin yarısının bilimsel bağımsızlığı ‘sınırlı’ olabilecek Çin vatandaşlarından oluştuğu, ortak ekibin uluslararası üyelerinin Çinli yetkililerin paylaşmayı tercih ettiği verilerle yetinmek zorunda kaldığı, hazırlanan raporun Çinli yetkililer tarafından onaylanması gerektiği gerçeği konusunda halkı bilgilendirmek istiyoruz. Bu nedenle ortak ekibin koronavirüsün [Çin virüsünün] kökenlerine ilişkin tam ve sınırsız bir soruşturma yürütmek için gerekli yetkiye, bağımsızlığa veya erişime sahip olmadığı sonucuna vardık.”

Çin virüsü DSÖ Dünya Sağlık Örgütü Vuhan Wuhan Çin