DSÖ: Çin Virüsü Salgınının Sona Ermesi için Çok Uzun Bir Yol Var

TAKİP ET

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, Çin virüsü salgınının sonlanması için "çok uzun bir yol" olduğunu ikaz ederek "Yılın ilk iki ayında vaka ve ölü sayılarındaki düşüş, bu virüs ve varyantlarının durdurulabileceğini gösteriyor" dedi.

Çin'in küresel payandası Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü ve bir Çin muhibbi olan Tedros Adhanom Ghebreyesus, Örgütün İsviçre'nin Cenevre kentindeki merkezinde video konferans yöntemiyle bir basın toplantısı düzenledi.

Fiziksel mesafe, maske, el temizliği, havalandırma, test, temas takibi, izolasyon ve karantina gibi önlemlerin Çin virüsüne karşı "işe yaramaya devam ettiğini" vurgulayan Ghebreyesus, "Ancak halk sağlığı önlemlerinde ve bunların uygulanmasındaki kafa karışıklığı, kayıtsızlık ve tutarsızlık, bulaşmaya sebep oluyor ve hayatlara mal oluyor" ifadelerini kullandı.

Ghebreyesus, dünya genelinde pek çok ülkede, kanıtlanmış halk sağlığı önlemleri ve güçlü sistemlerle Çin virüsünün kontrol altına alınabileceğinin görüldüğünü belirtti.

Çin Virüsü Grip Değil, Genç İnsanlar da Öldü

DSÖ'nün "sonu olmayan kapanmalara" karşı olduğunu vurgulayan Ghebreyesus, "Biz de toplumların ve ekonomilerin yeniden açıldığını ve seyahat ve ticaretin yeniden başladığını görmek istiyoruz. Ancak şu anda birçok ülkede yoğun bakım üniteleri dolup taşıyor ve insanlar ölüyor. Bu tamamen önlenebilir" şeklinde bir değerlendirme yaptı.

Ghebreyesus, Çin virüsünün grip olmadığını bir kez daha tekrarlayarak şöyle konuştu:

"Genç, sağlıklı insanlar öldü. Hayatta kalanlar için ise bu enfeksiyonun uzun vadeli sonuçlarını tam olarak kestiremiyoruz. Bu salgının sona ermesi için çok uzun bir yol var. Ancak iyimser olmak için birçok nedenimiz var. Yılın ilk iki ayında vaka ve ölü sayılarındaki düşüş, bu virüs ve varyantlarının durdurulabileceğini gösteriyor."

DSÖ Çin virüsü Ghebreyesus Pandemi ne zaman bitecek koronavirüs kısıtlamalar covid-19 önlemleri salgın covid-19 kovid-19 Dünya Sağlık Örgütü Tedros Adhanom Ghebreyesus