DSÖ'den Yeni Salgın Uyarısı: Marburg Virüsü

TAKİP ET

Dünya Sağlık Örgütü Marburg isimli yeni bir virüsün Afrika'da iki kişinin ölümüne neden olduğunu açıkladı.

DSÖ, Marburg isimli yeni bir virüsün Afrika ülkesi Gana’da iki kişinin ölümüne neden olduğunu açıkladı.

Gana Sağlık Servisi’nin hayatını kaybeden kişilerle ilgili açıklamasında virüsün ilk olarak iki hastada ateş ve ishalle etkisini göstermeye başladığı belirtildi.


Vakalar Birbirini Tanımıyor


DSÖ2nün Gana Temsilcisi Dr Francis Kasolo,"Güney Ashanti bölgesinden iki hasta öldü, virüs ishal, ateş, mide bulantısı gibi semptomlarla ortaya çıkıyor. Ancak insanlar bunu bazen önemsemeyebiliyor" dedi.

Ülkenin güney Ashanti bölgesinden gelen hastaların birbirlerini tanımadıkları ifade edildi. İki vakanın bağlatısının olmaması hastalığın düşünülenden daha fazla yayılmış olabileceğini düşündürdü.

Dünya Sağlık Örgütü, Ganalı sağlık çalışanlarına destek için bölgeye bir ekip gönderdi.

Gana Sağlık Servisi Ashanti Bölgesel Sağlık Müdürlüğü, şüpheli vaka olarak tespit edilen ve hayatını kaybeden iki kişiyle temaslı olan 34 kişinin karantina altına alındığını açıkladı.


Marburg Virüsü


Ebola’nın ölümcül bir kuzeni olduğu söylenen Marburg virüsünün tam olarak etkili bir tedavisi bulunmuyor ve hastaların yüzde 90’ının ölümle sonuçlanmasına yol açıyor. Virüs, enfekte kişilerden veya hayvanlardan vücut sıvıları, kan veya doğrudan temas yoluyla yayılıyor. Aynı zamanda hastalık yüzeylerden de temas yoluyla geçebiliyor.

Uzmanlar, hastalığın kuluçka süresinin iki ila 21 gün arasında olduğunu söylüyor.

Virüsün belirtileri arasında ateş, kanlı ishal veya kanlı idrar, diş etlerinde kanama, deride kanama, gözeneklerde kanama bulunuyor. 

Meyve yarasaları ismi verilen havanlardan taşınan virüs ilk olarak 1967 yılında Almanya’nın Marburg kentinde ortaya çıktı.


marburg virüsü dünya sağlık örgütü dsö salgın salgın uyarısı