DSÖ: Dünya Nüfusunun Yüzde 10'u bile Antikor Geliştirmedi

TAKİP ET

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Bilim Başkanı Soumya Swaminathan, Çin virüsü salgınına ilişkin mevcut tahminler üzerinden yeni bir veri paylaştı.

Swaminathan, DSÖ'nün hesaplamalarına göre dünyadaki nüfusun yüzde 10'undan daha azının Çin virüsüne karşı antikor üretebildiğini söyledi.

DSÖ yetkilisi, kuruluşun Twitter hesabında pazar günü yayımlanan bir röportajında, "Gerçekte dünya nüfusunun yüzde 10'undan daha azı bu virüse karşı antikorlara sahip. Elbette bazı ortamlarda, özellikle çok yoğun kentsel yerleşimlerde olduğu gibi, nüfusun yüzde 50-60'ının virüse maruz kaldığı bölgeler var" dedi.

Bilim Başkanı, şu anda onaylanmış aşıların bu hastalığa yakalanma, hastaneye kaldırılma ve Çin virüsü yüzünden ölüme karşı iyi bir koruma sağladığını belirtti. Swaminathan, sürü bağışıklığına ulaşmanın tek yolunun aşılama olduğunu da vurguladı.

Sürü bağışıklığı meselesi, salgının başlangıcından bu yana, sağlık gündeminin ilk sıralarında yer alıyor. ABD Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Müdürü Dr. Anthony Fauci, Çin virüsüne karşı sürü bağışıklığı için nüfusun yüzde 90'ını aşılamak gerektiğini belirtmişti. 

Birleşik Krallık'ın önde gelen bilim insanlarından Virolog Deenan Pillay de Ocak'ta yaptığı açıklamada, bütün dünya aşılanmadığı sürece Çin virüsünün kaybolmayacağını belirtirken sürü bağışıklığının gerçekleşmesine de ihtimal vermediğini ifade etmişti.

Büyük salgında sürü bağışıklığı hedefiyle yola çıkarak dünyanın birçok ülkesinin aksine tedbir için sert kısıtlamalara başvurmayan İsveç ise Aralık'ta itiraf gibi bir açıklama yapmıştı. Hükûmetin bu süreçteki adımlarını inceleyen bir komisyon, hazırladığı raporda sürü bağışıklığı hedefinin "başarısız" olduğu sonucuna varılmıştı.

Dünya genelinde Çin virüsü vaka sayısı 115 milyona yaklaşırken bugüne değin Çin virüsü yüzünden hayatını kaybeden insanların sayısı ise 2,5 milyonu aştı.

Çin virüsü Koronavirüs Covid-19 Bağışıklık Sürü bağışıklığı covid-19 antikor koronavirüs antikor DSÖ Dünya Sağlık Örgütü