DSÖ: Salgın Bu Yıl Bitebilir

TAKİP ET

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, salgının bu yıl bitebileceğini söyledi.

Cenevre'de basın toplantısı düzenleyen Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Çin Virüsü salgınının bu yıl bitebileceğini açıkladı.
  2022 yılı içerisinde DSÖ'nün küresel Covid-19 acil durumunu bitirmeye yönelik planının ayrıntılarını açıklayan Ghebreyesus, Etiyopya ve Ukrayna'daki insani duruma da değindi.
  "2022'de Covid-19 Küresel Acil Durumunu Bitirmek için Stratejik Hazırlık ve Mücadele Planı"nın uygulanabilir olduğunu vurgulayan Ghebreyesus "Covid-19 bu yıl bitebilir ve bu bizim için sonuncu olmalıdır" dedi.
  Çin Virüsü'nün olası mutasyonlarına ilişkin üç senaryoyu sıralayan Ghebreyesus, "En iyimser senaryoda, bundan sonra güçlendirici aşı dozlarını gerektirmeyecek şekilde az varyant göreceğiz. İkinci senaryoda virüsün evrim geçirmeye devam ettiğini ancak aşılama sayesinde ağır hastalık oranının azaldığını göreceğiz. En kötü senaryoda ise virüsün daha şiddetli ve bulaşıcı varyantlarının çıktığını ve bu yeni tehdide karşı hiçbir aşının işe yaramadığını görebiliriz" şeklinde konuştu.
  Bu senaryoları sıralayarak DSÖ'nün planının gerçekleştirilmesi için her ülkenin salgına karşı mücadele araçlarına eşit şekilde ulaşabilmesinin sağlanması gerektiğini belirten Ghebreyesus "aşı ve tedaviye adil ulaşım sağlanarak" salgının kontrol altına alınabileceğini söyledi.
  DSÖ'nün planının başarılı olması için her ülkenin nüfusunun yüzde 70'inin aşılanması gerektiğini belirten Ghebreyesus, gelişmiş ülkelerin bunu başarmasına karşın Afrika'da durumun böyle olmadığını belirterek "Afrika nüfusunun yüzde 83'üne henüz tek bir doz aşı bile yapılmadı" bilgisini verdi.

dünya sağlık örgütü Tedros Adhanom Ghebreyesus DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus Covid-19 salgın bu yıl bitebilir