DSÖ: Şu Anda Kontrol Virüste

TAKİP ET

DSÖ yetkilisi, salgına karşı bilinen bütün önlemlere uyulması gerektiğini belirterek aksi takdirde virüsün yeniden "sıçrama" yapacağına ilişkin uyardı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Acil Durumlar Programı Müdürü Mike Ryan, Çin virüsü salgınının yıl sonuna kadar sona ermesini beklemenin gerçekçi olmadığını bildirdi.

DSÖ Genel Müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus, örgütün İsviçre'nin Cenevre kentindeki merkezinde video konferans yöntemiyle basın toplantısı düzenledi. Çin muhibbi Ghebreyesus, küresel Çin virüsü vakalarının 7 haftalık düşüşün ardından ilk kez geçen hafta arttığına dikkat çekti. Vaka artışlarının Amerika, Avrupa, Güneydoğu Asya ve Doğu Akdeniz'de olduğunu aktaran Ghebreyesus, bu durumun kendileri için hayal kırıklığı olduğunu ancak artışa şaşırmadıklarını belirtti. Ghebreyesus, ülkelere Çin virüsü önlemlerinin gevşetilmemesi için çağrı yaptı.

DSÖ'nün aşı programı COVAX kapsamında Gana ve Fildişi Sahili'nde aşılama çalışmalarının sağlık çalışanları öncelikli olmak üzere başladığını ifade eden Ghebreyesus, bugünden Mayıs sonuna kadar COVAX üyesi 142 ülkeye 237 milyon doz aşı tedarik edeceklerini bildirdi.

YENİ BİR SIÇRAMA

Salgının seyrine ilişkin bir soruyu cevaplayan DSÖ Acil Durumlar Programı Müdürü Mike Ryan da "2021 sonunda salgının sona ermesini beklemek çok erken ve gerçekçi değil" dedi.

Salgına karşı küresel mücadelenin aşı uygulamalarının başladığı 10 hafta öncesine kadar daha iyi durumda olduğunu vurgulayan Ryan, bununla beraber virüsün kontrol altına alındığını söylemek için henüz çok erken olduğunu belirtti. Ryan, DSÖ'nün virüsün yayılmasını önlemeye odaklandığını belirterek "Mesele, bizim virüsü kontrol altına almamız ama şu anda kontrol fazlasıyla virüste” diye konuştu.

DSÖ'nün Çin virüsüne karşı mücadele takımının önderi Maria Van Kerkhove ise salgının ne zaman biteceğine ilişkin bir tahminde bulunmalarının mümkün olmadığını bildirdi. Kerkhove, salgına karşı bilinen bütün önlemlere uyulması gerektiğini belirterek aksi takdirde virüsün yeniden "sıçrama" yapacağına ilişkin uyardı.

DSÖ Çin virüsü Ghebreyesus Pandemi ne zaman bitecek koronavirüs kısıtlamalar covid-19 önlemleri salgın