DSÖ Vuhan Araştırması: Salgın Virüsün Ara Bir Türden İnsana Geçmesiyle Başladı

TAKİP ET

Çin Virüsü'nün ilk kez görüldüğü Vuhan'da araştırmalarda bulunan DSÖ, ilk bulgularını açıkladı.

Çin Virüsü'nün ilk görüldüğü yer olan Çin'in Vuhan kentinde yaklaşık 1 aydır araştırmalar yapan Dünya Sağlık Örgütü ekipleri buldukları ilk bulguları paylaştı.Çin'e gitmeden önce bir dizi diplomatik engelle karşılaşan, daha sonra ise 14 günlük zorunlu karantina sürelerini dolduran ekip ilk incelemelerinden elde ettikleri sonuçları açıkladıkları bir toplantı düzenledi. Araştırma sonuçlarını bir brifing ile yayınlayan DSÖ ekipleri salgının "virüsün ara bir türden insana geçmesiyle" başladığını belirtti.

Elde edilen bulguların yeni bilgiler ortaya çıkardığını ancak salgının genel tablosunu değiştirmediğini ifade eden DSÖ yetkilileri, virüsün laboratuvar ortamından yayıldığı görüşünün ise olası görünmediğini söyledi.  

Dünya Sağlık Örgütü virüs uzmanı Peter Ben Embarek, koronavirüsün kökenini belirlemeye yönelik çalışmaların herhangi bir hayvana işaret etmediğini ve bulguların salgının Çin'in Wuhan kentinde Aralık 2019'dan önce tespit edilmediğini belirtti. 

DSÖ heyeti, salgının ilk olarak ara bir türden insanlara geçen virüs nedeniyle başladığının belirlendiği ve bu nedenle bundan sonra yapılacak araştırmaların bu senaryo üzerinde yoğunlaşacağını belirtti. Salgının ilk kez tespit edildiği Vuhan kentinde, hastalarla, doktorlarla ve Çinli bilimadamlarıyla görüşen heyet, şimdiye kadar elde edilen bulguların virüsün bir hayvandan insana geçtiğini gösterdiğini ancak bunun hangi hayvan olduğunun henüz tespit edilemediğini bildirdi. Heyet, çalışmalarını hayvan pazarları üzerinde de yoğunlaştırma kararı aldı. 

Öte yandan virüsün donmuş gıdalar yoluyla yayılmış olabileceğinin de altı çizildi. 

dsö vuhan araştırma dünya sağlık örgütü heyet ekip tamamlandı ilk sonuç bulgular açıklama hayvan insan laboratuvar