DSÖ'nün Virüsün Kökenini Araştırma Talebi Çin Tarafından Reddedildi

TAKİP ET

Dünya Sağlık Örgütü'nün Çin Virüsü'nün "Wuhan laboratuvarından sızmış olma ihtimalini" inceleyen ikinci aşama araştırmasına Çin izin vermedi.

Konuya ilişkin bir basın toplantısı düzenleyen Çin Ulusal Sağlık Komisyonu Başkan Yardımcısı Zeng Yixin, araştırmanın ikinci bölümünün virüsün Wuhan laboratuvarından sızma ihtimalini incelediği için "çok şaşırdığını" söyleyerek "Böyle bir köken araştırma planını kabul etmemiz imkansız" diye konuştu.

Wuhan laboratuvarında insanlara bulaşma ihtimali olan bir virüsün olmadığını söyleyen Zeng, Dünya Sağlık Örgütü'nün söz konusu araştırmanın Aralık 2019'da gerçekleştirdiği ilk aşamasında virüsün laboratuvardan sızma ihtimalinin düşük olduğu kanaatine vardığını hatırlattı.

Zeng laboratuvar çalışanların virüse yakalanarak Çin Virüsü salgınını başlattığına yönelik iddiaların spekülasyondan ibaret olduğunu söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Dr. Tedhos Adhanom Ghebreyesus ise araştırmanın ilk kısmında yayımlanmayan laboratuvar verilerinin halkla paylaşılmasını istedi ve Çin'i virüsün kökenine dair araştırmalar konusunda daha şeffaf olmaya çağırdı.

Çinli makamlar daha önce de Çin Virüsü'nün kökeninin ABD'de aranması gerektiğini söyleyerek bütün dünyayı şaşırtmıştı.

DSÖ'nün Virüsün Kökenini Araştırma Talebi Çin Tarafından Reddedildi