Dubai'de İHA'larla Yapay Yağmur Yağdırıldı

TAKİP ET

Dubai'de İHA'lar yardımıyla yapay yağmur yağdırıldı.

Hava sıcaklıklarının 50 dereceye ulaştığı Dubai'de ilginç bir proje hayata geçirildi. Yılda ortalama 78 milimetre yağış alması ile dünyanın en kurak 10 ülkesi arasında bulunan Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentinde, Ulusal Meteoroloji Merkezi yapay yağmur yağdırdı.

Yapay yağmur projesiyle kuraklığı önlemeye çalışan BAE, İngiltere'deki Reading Üniversitesi'nden uzmanlarla birlikte yapılan proje kapsamında İHA'larla bulutlara elektroşok verilerek yağmur oluşturdu. Ulusal Meteoroloji Merkezi, teknolojinin uygulandığı bölgenin yoğun yağış aldığını ve karayolundaki araçların önlerini görmekte zorlandığını belirtti.

Nasıl Oluşuyor

Havalanan İHA'lar sayesinde bulutlara elektrik yükü verilerek harekete geçmeleri sağlanıyor. Statik elektrik yardımıyla bulutların içerisinde bulunan yağmur damlaları da birbirleri ile birleşerek ağırlık oluşturuyor ve yağmur olarak düşüyor.

Kullanılan bu yöntem, herhangi bir kimyasal madde kullanımı gerektirmediğinden daha güvenli bir yöntem olarak adlandırılıyor. 

2017 yılında yapılan yatırımın sonuçlarını almaya başlayan BAE ise bu uygulamayı daha da geliştirmeyi hedefliyor.

dubai bae birleşik arap emirlikleri yağmur yapay yağmur drone iha yardımıyla elektroşok bulutlara reading üniversitesi ortaklaşa