Düğün Salonu İşletmecileri Tabutlu Eylem Yaptı: Manası Derin

TAKİP ET

İçişleri Bakanlığının aldığı karar uyarınca nişan, kına, sünnet gibi törenler yasaklanırken düğünlere ise kısıtlama getirlmişti. Bu karara karşı bugün, İstanbul'daki düğün salonu işletmecileri ve çalışanları Sarayburnu'nda bir araya gelerek tabutlu eylem yaptı. "Düğün sektörü üvey evlat mı?" diyen esnaf, iflasın eşiğinde olduklarını belirterek Ramazan bayramı ile beraber yüzde 50 kapasite ve HES kodu kontrolü ile gerekli tedbirler şartıyla faaliyetlerine izin verilmesini istedi.

Türkiye'de dönem dönem sıkılaştırılan tedbirlerle yaklaşık bir yıldır faaliyette bulunamayan toplantı ve düğün salonlarının işletmecileri, iflasın eşiğine geldi. İstanbul Toplantı ve Düğün Salonları İşletmecileri Esnaf Odası'na (İSTDO) bağlı işletme sahipleri ve çalışanları, seslerini duyurabilmek için Sarayburnu'nda eylem yaptı. Yeşilçuha sarılı tabutun üzerinde, iflasın eşiğine gelen düğün ve toplantı salonlarının adı yazıldı.

Eylem yapan esnaf, "Düğün sektörü üvey evlat mı?", "Oyunsuz düğün olmaz", "Düğünüme tarih ver", "Sağlıklı düğünler düğün salonlarında" dövizlerini açtı.

ANKA'nın haberine göre Sarayburnu'nda yapılan basın açıklamasını ise İSTDO Başkanı Adem Sönmez okudu. Düğün salonu esnafının neredeyse tükendiğini belirten Sönmez, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve hükûmetten seslerini duymalarını istedi.

Esnaf Odası Başkanı Sönmez, şunları söyledi:

"Bizler, bir yıldır faaliyet gösteremeyen düğün, davet mekanlarının işletmecileri olarak bugün burada iflasın kapısından içeri girmiş işletmelerimizin 'Artık yeter' diyen sesleriyiz. Bizler, bir yıldır aile olamayan, boş evlerine kira veren çiftlerimizin mağduriyeti için buradayız. Bir yıldır 30-50 kişiye ikramsız, müziksiz, bir saat süre kısıtlamasıyla çalışılması istenerek işlevsiz hâle getirilen düğün davet salonları olarak buradayız. Bizler, kirasını ödeyemediği için dükkan sahipleri ile mahkemelik olan, SGK ve vergi ödemelerini ödeyemediği için devlet tarafından ihtar çekilen; elektrik, su, çevre temizlik, ilan reklam tabela, stopaj, doğal gaz vb. faturalarını ödeyemeyen; ailesine pazar parası veremeyen, personel ödemelerini gerçekleştiremeyen, geçimini sağlayamayan bir meslek grubu olarak bugün buradayız. Bizler, dilenci değiliz. Devletimize ödediğimiz vergi ile istihdam ettiğimiz yüz binleriz."

Toplantı ve düğün salonu işletmecileri, Ramazan Bayramı ile faaliyetlerine geçebileceklerine ilişkin müjdenin bugünden verilmesini istiyor. Toplantı ve düğün salonu işletmecileri ve çalışanlarının talepleri şöyle:

Yüzde 50 kapasite ve HES kodu kontrolü ile gerekli tedbirler ışığında açılmak,

Törenlerin en az 3 saat sürmesine izin verilmesi,

Hijyen kuralları çerçevesinde ikram verilmesine müsaade edilmesi,

Düğünlerde, çekirdek ailelerin kendi aralarında oyun oynanmasına müsaade edilmesi,

Düğün davet salonlarından 2021 yılı sonuna kadar kira stopaj vergisinin alınmamasını

2021 yılı sonuna kadar ilan reklam ve çevre temizlik vergilerinden düğün sektörünün muaf tutulmasını,

Faaliyet konusu 93.29.02 nace kodu “düğün, balo ve kokteyl salonlarının işletilmesi” olan işletmeler dışındaki cafe, cafeterya, restaurant , dernek lokali vb. işletmelerin düğün etkinliği yapmalarına müsaade edilmemesini,

Havaların ısınmasıyla beraber kontrolü mümkün olmayan sokak düğünlerine asla müsaade edilmemesi,

2021 yılı SGK primlerim borçlarımızın silinmesi,

Nisan, mayıs, haziran ve temmuz ayları dahil olmak üzere asgari ücretten az olmamak kaydıyla tüm düğün davet salonlarına nakdi yardım yapılması.

Düğün sektörünün tüm kredi borçlarının 2021 yılı sonun kadar ertelenmesi,

Turizm sektörünün aşılama programına, düğün davet sektörünün de dahil edilmesi.

 

Düğün salonu Düğün salonu işletmecileri kısıtlamalar eylem İSTDO İstanbul Toplantı ve Düğün Salonları İşletmecileri Esnaf Odası Düğün salonları çin virüsü salgın koronavirüs covid-19 kovid-19 pandemi yasaklar