Dünya ABD'de Yaşanan Süreci Endişeyle Takip Ediyor

TAKİP ET

ABD'de Trump destekçileri tarafından Kongre binasının basılmasına kadar uzanan şiddetli protestolara ilişkin Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı da dahil olmak üzere çeşitli ülkelerden açıklamalar art arda geldi.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, ABD'de Trump yanlıları tarafından seçimlere hile karıştığı iddiasıyla gerçekleştirilen ve Kongre binasının bir bölümünün ele geçirilmesine dek varan protesto gösterilerine ilişkin bir açıklama yayımlayarak sürecin endişeyle takip edildiğini ifade etti. Bakanlıktan gelen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"ABD Kongre binasının göstericiler tarafından basılması teşebbüsüne kadar varan iç gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz. ABD’deki tüm tarafları itidal ve sağduyuya davet ediyoruz. ABD’nin bu iç siyasi krizi olgunluk içinde aşacağına inanıyoruz. ABD’deki vatandaşlarımıza kalabalık mekanlar ve gösterilerin yapıldığı alanlardan uzak durmasını tavsiye ediyoruz."

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, yaşananlara ilişkin "Washington DC’de şok edici sahneler var. Bu demokratik seçimin sonucuna herkes saygı duymalı" dedi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da konuya dair ilk açıklamasında "ABD'de iktidarın düzenli ve barışçıl bir şekilde devri hayati öneme sahip" yorumunda bulundu.

"Demokrasi düşmanları Washington'daki bu katlanılamaz görüntüler karşısında keyif duyacaklardır. Artık Amerikalı seçmenlerin kararını kabul edin. Demokrasiyi ayaklar altına almaya son verin" ifadelerini kullanan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da sözlerini "Kışkırtıcı kelimeler Federal Meclis basamaklarında olduğu gibi şimdi de Kongrede şiddet eylemlerine dönüşüyor. Demokratik kurumlara yönelik küçümsemelerin etkisi yıkıcıdır" şeklinde sürdürdü.

abd almanya dışişleri bakanlığı protestolar demokrasi düşmanları amerika trump biden kongre binası baskını