Dünya Basın Özgürlüğü Günü Kutlu Olsun! Türkiye'de Son Bir Ayda 50 Gazeteci Hakim Karşısına Çıktı

TAKİP ET

CHP'li Utku Çakırözer'in hazırladığı nisan ayında yaşanan basın özgürlüğü ihlalleri raporuna göre bir ayda 50 gazeteci hakim karşısına çıktı ve iki gazeteci hapis cezasına çarptırıldı.

Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer'in raporlaştırdığı nisan ayında yaşanan basın özgürlüğü ihlallerine göre bir ayda hâkim karşısına çıkan gazeteci sayısı 50 oldu.

Rapora göre yalnızca nisan ayında onlarca gazeteci haberlerini ve yorumlarını hâkim karşısında savunmak zorunda kaldı. İki gazeteci hapis cezasına çarptırıldı, Altı gazeteci ise gözaltına alındı.

'Basın Özgürlüğü Emniyet Genelgesiyle Kısıtlandı'

Çakırözer, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün eylemlerde görüntü alınmasını engelleyen 27 Nisan 2021 tarihli genelgesinin de ilk günden itibaren basın özgürlüğünü kısıtladığına dikkat çekti. 1 Mayıs’ta açıklama yapmak isteyenlere dönük polisin orantısız müdahalesini görüntülemek isteyen basın mensuplarının engellendiği aktarıldı.

2 Gazeteci Görevini Yaptığı İçin Tutuklandı

Raporda nisan ayında onlarca gazetecinin hakim karşısına çıktığı kaydedildi. Buna göre, bu isimler arasında olan karikatürist Nuri Kurtcebe iki yıl, Erol Mütercimler ise 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Sözcü yazarı Yılmaz Özdil ve gazeteci Mustafa Hoş yazıları ve paylaşımları nedeniyle ifadeye çağrılırken BirGün spor editörü Eren Tutel’e Türkiye Wushu Federasyonu hakkındaki haberleri, gazeteci Cihan Ölmez’e ise 6 yıl önceki sosyal medya paylaşımları nedeniyle dava açıldı.

6 Gazeteci Gözaltına Alındı

Altı gazeteci gözaltına alınırken iki gazeteci fiziksel müdahale ile karşı karşıya kaldı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, nisan ayı içinde BirGün ve Cumhuriyet gazeteleri ve bu gazetelerin yazarlarını hedef alan paylaşımlarda bulundu. RTÜK bağımsız gazetecilik yapan televizyon kuruluşlarını ceza yağmuruna tuttu.

 

gazetecilik dünya basın özgürlüğü günü tutuklama gözaltı hapis rtük süleyman soylu chp iyi parti hdp