Dünya Ekonomisini Çökerten Çin Virüsü Çin'in Büyümesine Yol Açtı

TAKİP ET

Dünya ekonomisini ciddi anlamda etkileyen, Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD'yi ciddi anlamda zora sokan Çin virüsünün Çin'de ekonomik büyümeye yol açtığı ortaya çıktı.

Çin virüsü salgınının neden olduğu kriz, dünya ekonomisini uçurumun eşiğine getirirken, salgının ortaya çıktığı Çin'in, küresel ekonomideki payını artırarak yükselişine ivme kazandırması dikkat çekiyor.

İnsan sağlığının yanı sıra ekonomileri de tehdit eden Çin virüsü, dünya ekonomisinde İkinci Dünya Savaşı'ndan beri görülmemiş bir çöküşe neden oldu. Birçok ülkede fabrikalarda üretim durma noktasına gelirken, bazı perakende şirketleri mağazalarını kapatmak durumunda kaldı. Dünya genelinde birkaç hafta içinde yaklaşık 500 milyonluk istihdam kaybı yaşandı.

Çin virüsü, küresel ekonomiyi bu denli etkilerken, ironik bir şekilde Çin ekonomisi krizin kazananı oldu. ABD ekonomisi 2019'daki halini korurken, Avrupa Birliği (AB) ekonomileri ise krizin kaybedenleri durumunda. 

Merkezi Zürih'te bulunan yatırım bankası UBS'nin yaptığı araştırmaya göre, Covid-19 virüsünün ilk yayıldığı ülke olan Çin'in, küresel ekonomik üretimdeki pazar payını 2019'dan 2021'e kadar olan süreçte yaklaşık yüzde 9 artıracağı öngörülüyor.

AB'nin ise Çin virüsünden dolayı küresel ekonomideki payını 2019 ila 2021 arasında yüzde 3,5 kaybetmesi bekleniyor.

AB içinde yer alan büyük ekonomiler, bölge ekonomisinin lokomotifi Almanya'nın 2 katı çöküş yaşarken, Almanya'nın nispeten iyi durumda olmaması halinde AB için kayıpların daha da büyük olabileceği belirtiliyor.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) tahminlerine göre, Çin virüsü, gelecek yıl ABD ekonomisinin büyüklüğünü 2019 seviyesinde bırakacak, Çin'in ise yüzde 10 daha fazla büyümesine yol açacak.

Çin virüsü covid-19 koronavirüs salgın ekonomi ABD Avrupa çin