Dünya Genelinde Çin Virüsüne karşı Uygulanan Aşı Dozu 1 Milyara Yaklaştı

TAKİP ET

İngiltere'deki Oxford Üniversitesi'ne ait Our World in Data adlı veri tabanındaki bilgilere göre 21 Nisan itibarıyla Çin virüsüne karşı dünya genelinde uygulanan aşı dozunun sayısı 928 milyonu aştı.

Oxford'un derlediği güncel verilere göre dünyada her 100 insana 12 doz aşı düşüyor. Ancak bu veriler, birçok ülkenin henüz aşılamaya başlamadığını ve aşılamaya başlamayan ülkeler ile kıtalararası aşılama programları arasında ciddî bir fark olduğunu da ortaya koyuyor. Buna göre Afrika’nın, aşılama programında diğer kıtalara göre oldukça geride kaldığı belirtildi.

Medyascope'tan Fazıl Al Akiş'in derlediği habere göre Oxford’un sunduğu veriler, birçok ülkenin aşılamaya 60 yaş üstü kişilerle başladığını gösterirken dünya genelinde en fazla aşılama yapan ülkenin İsrail olduğu tespit edildi. Dünya genelinde kullanılan aşılar, iki doz hâlinde yapılırken şubat ayında ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından acil kullanım izni alan Johnson & Johnson aşısı ise tek doz olarak uygulanıyor.

Türkiye’de ilk doz aşısını olanların toplam nüfus içindeki oranı yüzde 15 iken iki doz aşısını da olanların oranı ise yüzde 9,6'da kaldı.

Çin virüsü koronavirüs kovid-19 covid-19 korona aşı aşılama Oxford Üniversitesi Our World in Data Türkiye Türkiye aşı programı