Dünya Sağlık Örgütü: Pandemi Yavaşlamıyor

TAKİP ET

DSÖ'den Soumya Swaminathan, günlük vaka sayısı ve can kayıplarının altını çizerek pandeminin yavaşlamadığını belirtti.

Bir yılı aşkın süredir etkili olan koronavirüs salgınında ksııtlamaları kaldıran bazı ülkelere Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) uyarı geldi.

Dünya Sağlık Örgütü baş uzmanı Soumya Swaminathan, ağır vaka ve hastaneye yatışların azaldığını ancak bazı ülkelerde hala ciddi etkiler görülen hastalar olduğunu belirterek,  “Son 24 saatte yeni vaka sayısı 500 bine yakın. Ölümler ise 9 bin 300 seviyesinde. Bu pandeminin yavaşlamadığını gösteriyor” dedi.

Swaminathan ilk kez Hindistan’da ortaya çıkan ve hızla yayılan Delta varyantının, koronavirüs salgınının sonuna yaklaşmadığımızın en açık kanıtı olduğunu ifade etti.

Kuralların Gevşetilmesi Vakaları Artırıyor 

Swaminathan kısıtlamaların kaldırılmasının veya gevşetilmesinin vaka sayısını artırdığını ve ölüm oranlarını da giderek yükselttiğini belirtti.

Swaminathan'a göre kısıtlamaların gevşetilmesi, Delta varyantının hızla yayılımı ve aşılama kampanyalarının yavaş ilerlemesi Afrika’da ölüm oranlarının iki hafta içinde yüzde 30’dan yüzde 40’a yükselmesine sebep oldu.

DSÖ Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan da, “Herkesin koruma altında olduğunu ve hayatın hızla normale dönebileceğini varsaymak dünya genelinde çok tehlikeli bir varsayım” diyerek sürecin uzayacağına işaret etti.

Dünya Sağlık Örgütü baş uzmanı Soumya Swaminathan pandemi yavaşlamıyor vaka ölü delta