Dünya Uygur Hareketi, Arap Birliği'nin Doğu Türkistan'a Propaganda Gezisini Kınadı

TAKİP ET

Arap Birliği ülkeleri, soykırımcı ÇKP'nin kontrolünde Doğu Türkistan'ı ziyaret etti.

Soykırımcı ÇKP yönetimi, Uygur Soykırımı'nın üstünü örtmek için Arap Birliği ülkelerinden heyetleri Doğu Türkistan'da kontrollü bir geziye çıkarttı. Soykırımcı ÇKP ile son zamanlarda giderek artan bir ticarete sahip olan Arap ülkeleri ise bu ziyaretler sonrasında Doğu Türkistan'daki soykırımı inkar ettiler.

Dünya Uygur Hareketi duruma tepki göstererek, "Dünya Uygur Hareketi, Arap Birliği'nden delegasyonların Doğu Türkistan'a yaptığı son ziyareti ve ardından Uygur ve diğer Türk Müslüman topluluklarına uygulanan etnik soykırım ve dini zulmün korkunç gerçekliğini endişe verici bir şekilde inkar etmelerini şiddetle kınamaktadır." açıklamasında bulundu.

Dünya Uygur Hareketi'nin aktardığına göre Çin devlet ajansı Global Times, aralarında Mısır, Suudi Arabistan ve Cezayir'in de bulunduğu 16 Arap ülkesinden 34 kişilik bir grubun 30 Mayıs - 2 Haziran tarihleri ​​arasında Doğu Türkistan'a yaptığı ziyareti bildirdi. Ziyaretleri sırasında heyet "Çin'in uyum, istikrar ve ekonomik büyümeyi teşvik etme çabaları için hayranlıklarını" dile getirdi. Dünya Uygur Hareketi, bu yüzeysel izlenimlere tepki göstererek Uygur nüfusunun her gün maruz kaldığı sistematik baskı, yaygın gözetim, yasadışı gözaltı, İslam'ın kriminalize edilmesi, zorunlu çalıştırma ve kültürel silme gerçekliğini yansıtmadığını belirtti. 

Dünya Uygur Hareketi İcra Direktörü Ruşen Abbas, “Arap Birliği delegasyonunun Çin hükümetinin yanlış anlatımını onaylamasına ve Uygur halkının çektiği acılara göz yummasına tanık olmak cesaret kırıcı. Delegasyonun sözleri, insan hakları ihlallerine dair çok güçlü kanıtları göz ardı etmekle kalmıyor, aynı zamanda Doğu Türkistan'daki durumun yanlış yorumunu da sürdürüyor. Arap Birliği'ni ve üye ülkeleri, hayatta kalanların tanıklıklarını, uluslararası kuruluşların kapsamlı raporlarını ve insan hakları ihlallerine dair artan kanıtları dinlemeye çağırıyorum . Durumun ciddiyetini anlamaları ve Çin hükümetini eylemlerinden sorumlu tutmak için küresel çabalara katılmaları çok önemli.” değerlendirmesinde bulundu. 

uygur hareketi arap birliği doğu türkistan çin soykırım uygur soykırımı