Dünya Uygur Kongresi 12-14 Kasım'da Çekya'da Toplanıyor

TAKİP ET

Doğu Türkistan'da süregelen soykırıma karşı Uygur Türklerinin kurduğu en büyük organizasyon olan Dünya Uygur Kongresi 12-14 Kasım'da Çekya'nın başkenti Prag'da toplanıyor.

25'i aşkın ülkeden 200'den fazla delege, Dünya Uygur Kongresi'nin üç yıllık yönetimini belirlemek üzere 12-14 Kasım'da Çekya'da toplanıyor. Dünya Uygur Kongresi'nin 7. Genel Kurul görüşmelerinin yapılacağı günlerde Uygur diasporasından ve Uygur soykırımına karşı hassasiyet geliştiren birçok insan hakları örgütleri de Prag'da olacak.

Dünya Uygur Kongresi Başkanı Dolkun İsa, "Geçtiğimiz birkaç ay boyunca Genel Kurul’a hazırlanmak için gece gündüz çalıştık. Diasporadaki Uygur halkına, kendilerini kimin temsil edeceğini seçme hakkı Çin Hükümeti tarafından  elinden alınan  Doğu Türkistan'daki Uygurların aksine demokratik araçları sunabilmemiz çok önemli" açıklamasını yaptı.

7. Genel Kurul öncesi, 11 Kasım akşamı Uygur soykırımına ilişkin bir kitap fuarı ve sergiye yer verilecek olan bir karşılama resepsiyonu ile akşam yemeği ile etkinlikler başlayacak. 

12 Kasım'da Çin'in Doğu Türkistan'da kurduğu toplama kamplarından kurtulan mağdurlar, önde gelen Uygur akademisyenler, hukukçular, diplomatlar, siyasetçiler ve hükümet mensuplarının yer alacağı "Uygur Hakları: Hesap Verilebilirliğe Giden Yol" adlı uluslararası konferans düzenlenecek.

Düzenlenecek konferansa uzman tanık olarak katılacağı belirtilen Alman araştırmacı Adrian Zenz, "Çin hükümetinin uzun vadede ne yapmayı planladığı konusunda artık çok daha net bir fikrimiz var. Şimdi devletlerin bunu soykırım olarak belirlememesi çok daha zor olacak" ifadelerini kullandı.

Dünya Uygur Kongresi'ne ev sahipliği yapan başkent Prag'ın Belediye Başkanı Zdenek Hrib'in de resepsiyona katılacağı bildirildi.

Uygur Soykırımı

Türkiye'ye Çin'in işgalci olarak bulunduğu Doğu Türkistan'da 2014'ten bu yana sürdürdüğü Uygur Soykırımı, Hollanda, İngiltere, Kanada, ABD gibi birçok ülke tarafından resmi olarak tanınıyor.

Uluslararası insan hakları örgütlerinin raporlarına göre 1 ile 3 milyon Uygur, Kazak, Kırgız ve Özbek Türkü toplama kamplarında tutuluyor ve bu kamplarda tutulan esirler sistematik olarak işkence, tecavüz ve köleleştirmeye tabi tutuluyor.

Bunun yanında Uygur Türklerini hedef alan sistematik soykırımı durdurmasına yönelik çağrılara "radikal İslamcı terörizmle mücadele ettikleri" iddiasıyla yanıt veren ÇKP, terör örgütü Taliban'ın Kabil'i ele geçirmesi halinde kurulacak olan hükümeti tanıyacağını açıkladı. Bu durumda Çin, terör örgütü Taliban'ın kuracağı sözde hükümeti tanıyan ilk ülke olacak.

Soykırımın tanıklarında biri olan -gerçek ismi açıklanmayan- eski Çin polisi Jiang, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada toplama kamplarına "terör" suçlamasıyla masum, sıradan Türklerin nasıl kapatıldığını ve ne tür şiddetlere maruz kaldıklarını bir bir anlatmıştı.

Dünya Uygur Kongresi 12-14 Kasım'da Çekya'da Toplanıyor