Dünya Uygur Kongresi Başkanı Dolkun İsa'ya Ankara'da Hukuksuz Müdahale! Türkiye'ye Girişine İzin Verilmedi

TAKİP ET

7 Eylül tarihinde hakkındaki Türkiye'ye giriş yasağı resmen kaldırılan Dolkun İsa'ya Ankara Esenboğa Havalimanı'nda müdahale edildi. Yurda girişi engellenen Dünya Uygur Kongresi Başkanı, Almanya'ya döndü.

Yıllardır hakkında Türkiye'ye giriş yasağı bulunan Dünya Uygur Kongresi Başkanı Dolkun İsa, ilgili yasak kararının resmen kaldırılmasının ardından yurda giriş yapmak üzere bugün Ankara'ya geldi. Ancak Esenboğa Havalimanı'nda polis müdahalesiyle karşılaşan İsa, hukuksuz bir şekilde yine yurda alınmadı.

Dolkun İsa'nın hakkındaki yurda giriş yasağının kaldırıldığı 7 Eylül 2021 tarihinde Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından resmi yazıyla açık bir şekilde bildirilmişti. Bu gelişme üzerine bugün Münih'ten direkt uçuşla Ankara'ya gelen İsa'ya müdahalede bulunan polis memurlarının İsa'nın avukatı Prof. Dr. İlyas Doğan'a verdiği bilgiye göre 9 Eylül 2021 tarihinde İsa hakkında yeni bir yurda giriş yasağı kararı çıkarılmış.

TamgaTürk'ten Kutalmış Işık'a konuşan Prof. Dr. Doğan, konuya dair şu açıklamalarda bulundu:

"Türkiye'ye giriş yasağını iptal ettirdik ancak bu karar ne yazık ki uygulanmadı. 7 Eylül 2021 tarihinde Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, resmi yazıyla yasağın kaldırıldığını bildirdi. Bugün Dolkun İsa, Münih'ten direkt uçuşla Ankara'ya geldi. Ancak güvenlik görevlileri hakkında giriş yasağı olduğunu söyleyerek kendisini engellediler. Polis memurlarından öğrendiğimiz kadarıyla ilkesiz ve anlaşılmaz bir şekilde 9 Eylül 2021 günü yeni bir giriş yasağı koyulmuş. Aynı gerekçelerle... Bu tamamen kanunsuz bir karardır. Bizim kanunlarımıza göre bir yabancıya en fazla 15 yıl giriş yasağı uygulanabilir, ne yazık ki yetkililer bu yasayı bile uygulamamışlardır. Kanunsuz bir şekilde İsa hakkında yeniden aynı gerekçelerle yasak koymuşlardır. Halbuki İdare Mahkemesi 5 sayfalık bir karar vermiştir, burada açıkça "İsa'nın Türkiye'nin kamu düzenini tehlikeye düşürecek hiçbir yanı yoktur, hakkında alınan karar hukuka aykırıdır" denmiştir. Biz, buna rağmen bu kararı uygulamayan yetkililer hakkında gereken yasal işlemleri Pazartesi günü başlatacağız. Kanunların uygulanacağına herkesin inanması gerekiyor, kanunları uygulamayanların da yaptırımlara tabi olması gerekiyor.

Şu anda ne yazık ki müvekkilim Dolkun İsa, Türkiye'yi terk etmek üzere Esenboğa'da beklemektedir. Müvekkilimle avukatı sıfatıyla yüz yüze de bir görüşme gerçekleştirdim. Bugüne dek Türkiye aleyhinde tek bir söz dahi etmeyen müvekkilim de çok üzgün. Türkiye, bu konuda adeta bir Çin sömürgesi gibi hareket etmiştir, çok üzülerek söylüyorum."

dolkun isa ilyas doğan dünya uygur kongresi başkanı türkiye'ye giriş yasağı göç idaresi genel müdürlüğü