Dünya Uygur Kurultayı Kongresi Başladı

TAKİP ET

Diasporadaki Uygurların en büyük organizasyonu olan Dünya Uygur Kurultayı, Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da toplandı.

Diasporadaki Uygurların en büyük organizasyonu olan Dünya Uygur Kurultayı, Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da toplandı. Uluslararası konferans ve 7. Genel Kurul Toplantısının yapılacağı toplantı 12-14 Kasım tarihleri arasında sürecek.

Düzenlenen uluslararası konferansın başlığı "Uygur Hakları: Hesap Verebilirliğe Giden Yol" oldu. 

"Çin, Sesimizi Duyurmaktan Bizi Alıkoyamayacak"

Açılış konuşmasını yapan Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Dolun İsa "Diasporadaki her Uygur, Uygur soykırımından etkileniyor. Ancak Çinli yetkililer sesimizi duyurmaktan bizi alıkoyamayacak. Haklarımıza, özgürlüklerimize ve onurumuza saygı duyulması için çağrıda bulunmaya devam edeceğiz." dedi.

"Durum Hiç Bu Kadar Vahim Olmamıştı"

Kongreye katılan İsa Yusuf Alptekin'in oğlu Erkin Alptekin, "Tüm yurttaşlarımı ve uluslararası kuruluşları Dünya Uygur Kurultayına yardım etmeye ve desteklemeye çağırıyorum. Durum hiç bu kadar vahim olmamıştı ve her zamankinden daha fazla dayanışma gerektiriyor." ifadelerini kullandı. 

Türkiye'den Sadece Bir Siyasetçi Katıldı

Kongreye Uygur temsilcilerinin katılımının yanı sıra dünyadan da birçok siyasetçi mesaj gönderdi. Türkiye'den ise sadece Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ümit Yardım katıldı.

Kongreyle ilgili gelişmeler Dünya Uygur Kurultayının Twitter hesabından yayınlanıyor. 

dünya uygur kurultayı dolkun isa prag uygurlar çek cumhuriyeti erkin alptekin çin türkiye uygur hakları