Dünya Üzerinde Sadece Türkiye'de Yaşayan "Evcil Koyunların Atası" Görüntülendi

TAKİP ET

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, endemik tür olan Anadolu yaban koyunu sayısının hızlı arttığını paylaştığı bir video ile duyurdu.

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün sosyal medya hesabından, yaban hayatının izlenmesi için doğaya konulan fotokapana Anadolu yaban koyununun takıldığı görüntüler paylaşıldı. 

Yapılan paylaşımda şu ifadeler kullanıldı:

"Yerel Türler İçin Büyük Başarı: Endemik Türümüz Anadolu Yaban Koyunu Sayısı Hızla artıyor.

Anadolu yaban koyunu (Ovis gmelinii anatolica valeciennes) dünya üzerinde sadece ülkemizde yaşıyor. Yapılan genetik çalışmalarda ülkemizdeki evcil koyunların atası olduğu kabul ediliyor. Genel Müdürlüğümüzün yaban hayatının desteklenmesi Projesi kapsamında IUCN (Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği) verilerine göre Afyonkarahisar'da seçilen bölgelere 2020 yılında yeniden yerleştirilen endemik türümüz Anadolu Yaban Koyunlarının sayıları günden güne artmaya devam ediyor.

1950'lere kadar Türkiye'nin dağlarında doğal olarak yayılış gösteren Anadolu Yaban Koyunları sayılarının azalmasına bağlı olarak Genel Müdürlüğümüz tarafından koruma altına alınmıştır. Üretim istasyonlarında sayıları arttırılıp doğal ortamlarına yeniden yerleştirilen Anadolu Yaban Koyunları izleme faaliyetleri ile birlikte korunup takip edilmektedir."

evcil koyunların atası milli parklar koyun