Dünyada Gazeteci Cinayetleri 2020'de İki Katına Çıktı

TAKİP ET

CPJ, 2020 yılında dünya genelinde en az 30 gazetecinin öldürüldüğünü, bunlardan 21'inin mesleki faaliyetlerine misilleme olarak hedef seçildiğini, geçtiğimiz yıl bu sayının 10 olduğunu açıkladı

New York merkezli küresel gazetecilik örgütü Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), dünyadaki gazeteci cinayelerinde meydana gelen artışa dikkat çekti. CPJ, gazeteci cinayetleriyle ilgili yayınladığı geniş raporda, gazeteci cinayetlerinde geçen seneye göre önemli bir artış gözlendiğini ancak savaş haberciliğiyle alakalı ölümlerde azalma olduğunu belirtti.

Raporda, demokratik ancak şiddet olaylarının yoğun olduğu ülkelerde çalışan gazetecilerin, suç örgütleri ve militan gruplar tarafından hedef alınmaları nedeniyle, mesleki faaliyetlerine karşı misilleme olarak öldürülen gazetecilerin sayısının bu sene ikiye katlandığı belirtildi.

En Fazla Gazeteci Cinayeti Meksika, Afganistan ve Filipinler'de

CPJ, 2020 yılında dünya genelinde en az 30 gazetecinin öldürüldüğünü, bunlardan 21’inin mesleki faaliyetlerine misilleme olarak hedef seçildiğini, geçtiğimiz yıl bu sayının 10 olduğunu açıkladı. CPJ raporunda öldürülen diğer dokuz gazetecinin ise dünyanın çeşitli bölgelerinde çatışmaları izledikleri sırada hayatını kaybettikleri belirtildi. 2020 yılında, en fazla gazeteci cinayetinin Meksika, Afganistan ve Filipinler’de işlendiği açıklandı. 

Raporda, Meksika’da 2020 yılında en az dört gazetecinin mesleki faaliyetlerine misilleme olarak hedef seçilerek öldürüldüğü bir diğer gazetecinin de olay yerinde fotoğraf çekerken vurularak öldürüldüğü kaydedildi.

Meksika Cumhurbaşkanı Andres Manuel Lopez Obrador’un, 2018 yılının Aralık ayında iktidara geldiğinde basına karşı şiddeti bitirmek ve gazeteci cinayetlerinde cezasızlığa son vermek yolunda somut adımlar atılacağı güvencesini verdiği ancak verilere göre bu gelişmenin asla kaydedilmediğine dikkat çekildi.

CPJ’in gazetecilerin öldürüldüğü ve katillerin özgür kaldığı ülkeleri izleyen Küresel Cezasızlık Endeksi’ndeki son verilere göre, Meksika’daki gazetecilere yönelik baskılar azalmadan devam ediyor.

Hapiste Salgından Ölen Gazeteciler

Salgının ayrıca gazetecileri sürekli değişen güvenlik önlemlerine uyum sağlamaya ve yerel yetkililerin koyduğu seyahat ve hareket sınırlamalarına uymaya mecbur bıraktığı belirtilen raporda, bazı gazetecilerin hapiste salgın hastalık nedeniyle öldüğü açıklandı.

Analizde, “CPJ’in belgelediği üzere, virüs, muhabir ve foto muhabirlerinin işlerini yapmalarını zorlaştırmasının yanı sıra, mesleki faaliyetleri nedeniyle tutuklananlar için çok yüksek sağlık risklerine yol açıyor. En az iki gazeteci hapisteyken Çin virüsü nedeniyle öldü; Honduras’ta David Romero ve Mısır’da Muhammed Monir... CPJ’in 2012 Uluslararası Basın Özgürlüğü Ödülü sahibi Azimjon Askarov, Kırgızistan’da çarptırıldığı ömür boyu hapis cezasını çekerken hastalanarak öldü. Ailesi Corona virüsü nedeniyle öldüğünden şüpheleniyor” denildi.

CPJ’in öldürülen gazeteciler listesi hastalık nedeniyle ölen gazetecilerin sayısal olarak kapsama alınmadığı belirtildi.

cpj gazeteci cinayeti meksika afganistan filipinler