Dünyanın 10 Haftalık Buğdayı Kaldı: The Economist'ten 'Yaklaşan Gıda Felaketi' Kapağı

TAKİP ET

Küresel ekonomi alarm zillerini çalıyor.

Bloomberg HT'nin tarım analiz firması Gro Intelligence'ın verilerinden aktardığına göre dünya buğday rezervlerinde ancak 10 hafta yetecek kadar buğday kaldı.

2008 finansal krizinden bu yana görülen en düşük buğday seviyesi olduğu belirtilen bu miktarın daha önce öngörülenden çok daha kötü olduğu belirtiliyor.

Gro Intellegence'ın CEO'su Sara Menker Perşembe günü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde gıda güvenliğine ilişkin düzenlenen toplantıda yaptığı açıklamada yaklaşan gıda krizine karşı uyarılarda bulundu.

Açlık tehdidinin büyüdüğünü belirten Menker, ekin fiyatlarının arttığını ve kuraklıklarla yükselen gübre fiyatlarının tahıl tedarikini de riske attığını söyledi. Bu krizin döngüsel değil, sismik bir kriz olduğunu belirten Menker, "Bu bir nesilde bir kez yaşanabilecek ve jeopolitik dönemi dramatik şekilde etkileyebilecek bir olay" dedi.

The Economist: Yaklaşan Gıda Felaketi

The Economist ise dün, "Yaklaşan Gıda Felaketi" şeklinde bir manşet attı. The Economist'in dikkat çekici kapağında ise ekin tanelerinden değil, kuru kafalardan oluşan buğday başaklarına yer verildi.

Rus diktatörü Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgalinin yalnızca Ukraynalıları değil, savaştan uzaktaki insanların da hayatını mahvedeceği belirtilen haberde, savaşın covid salgını ve enerji şoku nedeniyle zaten zayıflamış olan küresel gıda sistemini hırpaladığı kaydedildi.

Buğday fiyatlarının yıl başından bu yana yüzde 53 arttığı belirtilen haberde, Hindistan'ın buğday ihracatını yasaklamasıyla birlikte sadece Mayıs ayında yüzde 6 daha arttığı belirtildi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de evvelsi gün yaptığı açıklamada yaklaşan küresel gıda kıtlığı konusunda uyarı yapmış, yeterince beslenemeyen insan sayısının şimdiden 440 milyon kişi artışla 1,6 milyara çıktığını, yaklaşık 250 milyon kişinin kıtlık eşiğinde bulunduğunu söylemişti.

dünyanın 10 haftalık buğdayı kaldı the economist yaklaşan gıda felaketi kapağı