Dünyanın En Büyük Savaş Gemisi! Bismarck Savaş Gemisi Nasıl Battı? Bismarck Savaş Gemisi'nin Hazin Sonu...

TAKİP ET

İşte görkemli Bismarck'ın hazin sonunun hikayesi…

Bismarck: Kısa Ama Muhteşem Bir Kariyer


27 Mayıs 1941'de İngiliz donanması, Fransa yakınlarındaki Kuzey Atlantik'te Alman savaş gemisi Bismarck'ı batırdı. Almanların ölü sayısı 2.000'den fazlaydı.

Versay Antlaşması ile birlikte Almanların 35 bin tondan daha büyük savaş gemisine sahip olması yasaklanmıştı.

Fakat Bismarck, 45 bin ton ağırlığındaydı. Almanlar kuralları ihlal etmeye çoktan başlamıştı.


Nazilerin Umudu


14 Şubat 1939'da Hamburg'da 823 fitlik (250 m) Bismarck denize indirildi. Nazi lideri Adolf Hitler, son teknoloji savaş gemisinin Alman su üstü savaş filosunun yeniden doğuşunu müjdeleyeceğini umuyordu.

Bununla birlikte, savaşın patlak vermesinden sonra İngiltere, Almanya'dan Atlantik Okyanusu'na giden okyanus yollarını çok iyi korumaya başlamıştı. Yalnızca Alman denizaltıları savaş bölgesinde serbestçe hareket edebiliyordu.


Çetin Bir Savaş, Yüzlerce Kayıp


Mayıs 1941'de Bismarck'ın Atlantik'e girmesi için emir verildi. Açık okyanusun emniyetine kavuştuktan sonra, savaş gemisinin izini sürmek neredeyse imkansız olacak ve tüm bu süre boyunca Britanya'ya giden Müttefik konvoylarına zarar vererek öç alınacaktı.

Bismarck'ın planını öğrendikten sonra, İngiltere neredeyse tüm İngiliz Filosunu peşinden gönderdi.



24 Mayıs'ta İngiliz muharebe kruvazörü Hood ve Prince of Wales, savaş gemisini İzlanda yakınlarında ele geçirdi. Acımasız bir savaşta, İngiliz Kraliyet Donanması için inşa edilen son muharebe kruvazörü olan meşhur savaş gemisi Hood infilak etti ve battı.



1421 mürettebatın üçü hariç hepsi öldü. Bismarck kaçtı, fakat yakıt sızdırdığı için işgal altındaki Fransa'ya doğru savuştu.


Hazin Son


26 Mayıs'ta gemi İngiliz uçakları tarafından görüldü ve manevra yapamayacak duruma getirildi.

27 Mayıs'ta üç İngiliz savaş gemisi Bismarck'a hücüm ederek ağır hasar verdi. Sabahın ortasına gelindiğinde, Alman donanmasının medar-ı iftiharı, güvertesinde sayısız yangınla manevra yapamayan, iskele yönüne yattığı için topları neredeyse tamamen işlevsiz hale gelmiş, yüzen bir harabeden ibaretti.



Kısa süre sonra geminin alaşağı edilmesi için komut verildi ve Bismarck süratle batırıldı.

2221 kişilik mürettebattan sadece 115'i hayatta kaldı.



1989'da Amerikalı oşinografi yazarı Robert Ballard liderliğindeki bir keşif Bismarck'ın enkazını buldu. Savaş gemisi, 15.000 feet'ten (4.572 metre) daha derin bir derinlikte dik dururken bulundu.

 

bismarck savaş savaş gemisi ikinci dünya savaşı 2. dünya savaşı WW2 WWII world war dünya savaşı Nazi Kampları Hitler naziler Naziler nazi adolf hitler ingiliz ingilizler mürettebat kruvazörü moskova kruvazörü kruvazör gemi gemisi