Dünyanın Endişeyle Yaklaştığı Çin Kökenli Çin Virüsü Aşısı Türkiye'ye Getiriliyor

TAKİP ET

Türkiye, Çin Virüsü aşısı için Çin şirketi SinoVac ile el sıkıştı. Hedef, Aralık ayının başında 5 milyon doz civarında aşı uygulaması yapılması.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip koronavirüs aşısına dair merak edilenleri Hürriyet gazetesinden Osman Müftüoğlu'na anlattı. Ancak Bakan Koca'nın açıkladığı "müjdeler", diğer yandan kaygıların da artmasına neden oldu.

Müftüoğlu'nun aktardığına göre Türkiye, Aralık ayı başında şu an Hacettepe Üniversitesi'nin koordinasyonunda ülkemizde de denemeleri süren Çinli SinoVac Biotech'in "CoronaVac" ismini verdiği Çin Virüsü aşısını temin etmeye hazırlanıyor. Plan, Aralık ayında bu aşının 5 milyon doz civarında uygulanması yönünde.

Artık bütün dünyanın bildiği ihmaller zinciriyle yeni tip koronavirüs, yani Çin Virüsü'nün bütün dünyaya yayılması ve 1 milyondan fazla insanın canına mal olmasının sorumlusu olan Çin Halk Cumhuriyeti'nde geliştirilen aşılara ilişkin ilk eleştiri, başarı ihtimalinin düşüklüğü. Örneğin Çin'de askeri kullanım için onaylanan CanSino Biologics’in aşısının adenovirüs tip 5 (Ad5'in) değiştirilmiş bir formundan oluştuğu ortaya çıkmıştı.

"Ad5 beni endişelendiriyor, çünkü pek çok insanın ona karşı bağışıklığı bulunuyor. Rusya ve Çin'in  stratejilerinin ne olduğundan emin değilim" açıklamasıyla gündeme gelen Johns Hopkins Üniversitesi'nde aşı araştırmacısı olan Anna Durbin, söz konusu aşının başarı ihtimalinin yüzde 40 seviyesinde kalabileceğini öngörmüştü. Ad5 vektörünün yüksek dozlarının ateşe neden olabileceği de yine ihtimaller arasında görülüyor.

Ayrıca virüsün ilk tespit edildiği dönemde Çin'in şeffaflıktan uzak kalan yönetiminin sebep olduğu felaket göz önünde bulundurulduğunda aşıların yan etkilerinin gözlemlenmeye çalışıldığı araştırmalara ilişkin bütün bilgileri şeffaflıkla paylaşıp paylaşmadığı da yine endişe konusu.

çin virüsü koronavirüs aralık ayı başında 5 milyon doz sinovac birotech coronavac sağlık bakanlığı fahrettin koca osman mütfüoğlu