Dünyanın Farklı Yerlerinde Destek Eylemleri: Rusya'da Kazaklar Gözaltına Alındı

TAKİP ET

Kazakistan'daki protestolar nedeniyle dünyanın birçok yerindeki Kazaklar destek eylemleri düzenledi.

Kazakistan, diktatör Kasım Cömert Tokayev'e karşı gerçekleştirilen başkaldırı ile birlikte geniş çaplı protestolara ve rejim güçlerinin sert müdahalesiyle birlikte ciddi çatışmalara sahne oldu.

Hükümetin istifası ve Nursultan Nazarbayev'in Güvenlik Konseyi Başkanlığından istifasına rağmen protestolar bitmedi. Tokayev'in istifası ve adil bir düzen kurulmasını talep eden protestoculara karşı koltuğunu bırakmamakta ısrarcı olan diktatör Tokayev, ülkeye Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nü, yani Rus ordusunu çağırdı.

Bu çağrıyı dakikalar içinde kabul eden Rus diktatör Putin, ordu birliklerini Kazakistan'a yolladı. Rus birliklerinin yanına ülkeye Belarus ve Ermeni askerleri de gönderildi.

Ülkede yaşanan çatışmaların ardından dünyanın birçok yerindeki Türkler, Kazakistanlı soydaşlarına destek eylemleri düzenledi.

Kazak diasporası Paris'te ve Çek Cumhuriyeti'nde eylem yaparken Kırgızistanlılar da KGAÖ'nün Kazakistan'a girişini ve diktatör Tokayev rejimini protesto etti.


(Pankartta şu ifadeler yer alıyor: Kırgız Kazak'a ok atmaz! Kırgız yurdu Kazak yurdu ile! KGAÖ Kazakistan'dan elini çek!)

Moskova'da eylem yapan kazaklar ise Rus güçleri tarafından alıkonuldu.

kazakistan kazaklar çek cumhuriyeti paris protesto moskova gözaltı