Dünyanın Felaket İhracatçısı Çin'in Uzaya Gönderdiği Roket Kontrolden Çıktı: Dünya'ya 'Kontrolsüz Düşüş' Yapabilir

TAKİP ET

Çin'in uzaya yolladığı bir modülü taşıyan roketin gövdesi kontrolden çıktığı ve 10 Mayıs civarında Dünya'ya düşebileceği uyarısı yapıldı.

Çin virüsünü dünyanın başına bela eden Çin, şimdi de nereye düşeceği belli olmayan bir roket fırlattı. Daha önce Hindistan ile dalga geçen Çin'in uzaya yolladığı ilk modülü taşıyan roketin gövdesi kontrolden çıktı. Saatte 27 bin 600 kilometre hızla Dünya'nın etrafında dönen gövdenin atmosferden geçmeyi başaracak parçalarının nereye düşeceği bilinmiyor.

İlk uzay istasyonunu kurma yolundaki Çin'in 29 Nisan'da ilk modülü 'Tienhı'yı uzaya yolladığı ve Long March-5B Y2 roketinin kontrolden çıkarak parçalandığı öğrenildi. Parçalarının 10 Mayıs tarihi civarında Dünya'ya düşebileceği uyarısı yapıldı.

Roket, başarıyla fırlatılsa da Tienhı modülü 492 saniyelik uçuştan sonra fırlatıcının ana gövdesinden ayrıldı ve planlanan ilk yörüngesine girdi. Roketin ana gövdesinin de hep olduğu gibi okyanusta daha önceden planlanmış bir noktaya iniş yapması bekleniyordu ancak yanlış hesaplama sonucu bu obje kontrolsüz biçimde Dünya'nın etrafında dönmeye başladı.

Harvard Üniversitesi Astrofizik Merkezi'nde görevli Jonathan McDowell, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 21 tonluk ve 30 metrelik roketin parçalarının kuzeyde ABD'nin New York şehri ile İspanya'nın başkenti Madrid, güneyde de Şili'nin güneyi ve Yeni Zelanda'nın Wellington şehri arasında bir alana düşebileceğini dile getirdi.

Söz konusu alanın büyük bölümü okyanuslarla kaplı olmasına rağmen roketin parçalarının yerleşim bölgelerine düşmesinin de göz ardı edilemeyecek bir ihtimal olduğu belirtildi. Bu durum gerçekleşirse, roket parçalarının kontrolsüz biçimde Dünya'ya düştüğü en büyük senaryolardan biri gerçek olmuş olacak.

McDowell, Çin'in daha önce yolladığı roketlerden birinin de benzer bir senaryo yaşadığını hatırlatarak "Son yolladıkları Long March-5B roketinden büyük metal parçalar gökyüzünde uçuşmuş, Fildişi Sahili'nde birçok binaya zarar vermişti. Çoğu yeryüzüne düşmeden yanıp yok olmuştu ama düşen büyük metal parçalar da vardı. Neyse ki kimse yara almadı" ifadelerini kullandı.

 

çin roket uzay istasyon ilk istasyon fırlattı dünyaya düşecek parçalandı yörünge arıza dünyaya kontrolsüz giriş yapabilir düşebilir atmosfer hindistan ile dalga geçen 21 tonluk okyanus tienhı long march-5b Y2