Düşen Azerbaycan Uçağının Kara Kutu Verileri, Kazak Yetkililere Teslim Edildi
Kazada 38 kişi hayatını kaybetmiş, 29 kişi kurtulmuştu.
Brezilya Uçak Kazalarını Araştırma ve Önleme Merkezi (CENIPA) 25 Aralık’ta Kazakistan’da düşen Azerbaycan Hava Yolları uçağından çıkarılan iki uçuş kayıt cihazından (kara kutu) veri alma işlemini tamamladı ve söz konusu verileriNİ Kazakistan yetkilileriyle paylaştı.
Kazada 38 kişi hayatını kaybetmiş, 29 kişi de kurtulmuştu. Azerbaycan, uçak kazasından Rus İHA’larını sorumlu tutmuştu.
CENIPA, Kazakistan’da 25 Aralık’ta düşen Azerbaycan Hava Yolları’na ait yolcu uçağının kara kutularının deşifresinin tamamlandığını bildirdi.
Uçuş kayıt cihazı verileri Brezilya’da incelenmesinin ardından Kazak yetkililere teslim edildi.
Azerbaycan Hava Yolları’na ait yolcu uçağının Kazakistan-Rusya hava sahasında düşmüş; uçağın Rus İHA’ları tarafından vurulmuş olabileceği iddiaları ortaya atılmıştı. Kremlin, iddiaların ardından yaptığı ilk açıklamada, uçağın neden düştüğüyle ilgili kapsamlı soruşturmanın sonuçları açıklanmadan bir açıklamada bulunmanın doğru olmayacağını ifade etmişti. Ancak daha sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirerek “trajik olayın Rus hava sahasında yaşanmasından dolayı” özür dilemişti.
Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, daha önce uçağın kara kutularının Brezilya'ya gönderilmesi kararı aldıklarını ve bunun kazayla ilgili soruşturmanın objektifliğini ve tarafsızlığını sağlamak için alınan tek doğru karar olduğunu belirtmişti.
Kazakistan’ın Aktau yakınlarında Azerbaycan uçağının düşmesiyle 5 kişilik mürettebat ve 62 yolcudan oluşan 67 kişiden 38’i hayatını kaybetmiş; 29 kişi ise kurtulmuştu.
AA'ya konuşan Azerbaycanlı yetkililer, uçağın Rus "Pantsir-S" hava savunma sistemi saldırısına maruz kaldığı iddiasını doğrulamıştı.
Editör: Betül Gafa