e-Devlet Üzerinden En Çok Değiştirilen İsimler Belli Oldu

TAKİP ET

Mahkeme kararı aranmaksızın e-Devlet üzerinden isim değişikliği yapılmasına imkan tanınmasının ardından binlerce vatandaş isim değişikliği için başvurdu.

Ad ve soyadı değişikliği hizmeti e-Devlet'e taşınarak bir defaya mahsus olmak üzere mahkeme kararı aranmaksızın vatandaşlara isim ve soyisimlerini değiştirmeleri için imkan tanındı.

2017 yılında yapılan düzenlemeyle 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'nda Soyadı Kanunu'nun 3. maddesine aykırı olarak yazılan ve yazım, imla hatası ile düzeltme işareti kullanımı nedeniyle anlam değişiklikleri yaşanan ad ve soyadların il ve ilçe idare kurulları tarafından değiştirilebilmesine imkan tanındı.

Sağlanan olanakla birlikte isimlerini değiştiren vatandaşlar arasında "Çoşkun, Uğuz, İşik, Çinar, Top, Kör, Aydin, Dalkıç, Turğut, Kahriman" gibi soyadlarına sahip kişiler yer aldı. Ayrıca değiştirilmek için başvurulan isimler arasında ise "Yunis, Memet, Rabiye, Hava, Esme, Ümüt, Sümeyya, Firdes, Perişan, Sadet" gibi isimler bulunuyor.

Amaç Suriyeliler mi?

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ad ve soyadı değişikliği başvurularının 24 Aralık 2022'ye kadar e-Devlet üzerinden yapılabileceğini açıkladı. Bu olanağın e-Devlet'e taşınmasıyla birlikte de işlemler hızlandırıldı. Fakat karar, beraberinde yeni tartışmaları getirdi. Söz konusu sistemin, vatandaşlık verilen Suriyelilerin isimleri değiştirilerek takip edilebilmelerinin önüne geçilmesi amacını taşıdığı iddia ediliyor.

Ali Mahir Başarır'dan 'e-Devlet'ten İsim Değişikliği' İddiası: Amaç Suriyeliler mi?

e-devlet en çok değiştirilen isimler belli oldu mahkeme amaç suriyeliler mi nüfus ve vatandaşlık işleri genel müdürlüğü top çinar kör aydin dalkıç kahriman yunis memet rabiye hava esme ümüt sümeyya firdes perişan sadet çoşkun uğuz işik