Ebul Gazi Bahadır Han'ın Yazdığı Şecere-i Türki'nin Yeni Nüshası Bulundu

TAKİP ET

Ebu'l Gazi Bahadırhan Han'ın yazdığı Şecere-i Türki'nin (Türklerin Soyağacı) Harezm bölgesinin Gürlen kasabasında yeni bir nüshası bulundu

Hive Hanı Ebul Gazi Bahadır Han tarafından 1663 yılında kaleme alınan Şecere-i Türki'nin yeni bir nüshası bulundu.

Türk bilim camiasını heyacanlandıran, nestalik hattıyla yazılmış esere Gürlen Nüshası adı verildi.

QHA'nın haberine göre, Özbekistan’da bulunan nüshanın transkripsiyon ve inceleme çalışmaları, Özbekistanlı uzmanlar tarafından yayımlandı.

Atatürk Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Baydemir, Özbekistan’da bulunan yeni nüshayla ilgili şunları söyledi:

17. yüzyıl Hive Hanlarından Ebulgazi Bahadır Han’ın bilinen iki eseri vardır: Şecere-i Terakime ve Şecere-i Türkî. Birincisinde Oğuz-Türkmen tarihi, ikincisinde kendi dönemine kadar genel Türk tarihi anlatılır. Geçtiğimiz ay “Özbekistan Tarihi” adlı televizyon kanalında tarih doktoru Hilale Nezirova, Ebulgazi Bahadır Han ve eserlerinin önemi üzerine konuşur. Programı Harezm bölgesinden, Gürlen kasabasından Metyusuf Salimov adlı bir vatandaş da izlemektedir. Dedesinden kendisine kalan ve adını bildiği bu eserin çok önemli bir kitabın nüshası olduğunu bu programı dinleyince idrak eder. Programdan sonra tv kanalıyla iletişime geçerek Hilale Hanım’a ulaşır ve elinde böyle bir elyazması olduğunu bildirir. Hilale Hanım birkaç meslektaşıyla kendi aralarında özel bir komisyon kurarak Taşkent’ten Harezm bölgesine, Gürlen’e giderler ve Metyusuf Bey’le görüşürler. Eseri incelerler. Gerçekten de Şecere-i Türki’nin el yazma tam nüshasıdır. Hilale Hanım 15 Eylül 2022 tarihinde “oyina.uz” haber portalından bilim dünyasına yeni nüshanın müjdeli haberini duyurur.

şecere-i türki ebul gazi bahadırhan özbekistan yeni nüsha gürlen nüshası