Ecdat Yadigârı Diye Feveran Edenler, Kemik Sızlatıyor: Ayasofya, Diyanet'in Elinde Çürüyor

TAKİP ET

Türkiye'de bir emanetin, hele ki tarihî bir emanetin teslim edileceği son kurum bile olamayacak denli pespayeleşmiş Diyanet İşleri Başkanlığına devredilen Ayasofya Camii, hiçbir hâl ve şartta hak etmeyeceği bir muameleye maruz bırakılıyor.

Fetih'in sembolü, Fatih'in yadigârı Ayasofya Camii, 24 Temmuz 2020’de, 86 yıl sonra müzeden camiye çevrilmişti. Caminin yönetimi ise Türkiye'de bir emanetin, hele ki tarihî bir emanetin teslim edileceği son kurum bile olamayacak denli pespayeleşmiş Diyanet İşleri Başkanlığına maalesef devredilmişti. Diyanet'e devredilişinin ardından Ayasofya’nın son durumu, "Çirkin İstanbul" adlı Twitter hesabından paylaşıldı. Fotoğraflar sosyal medyada büyük tepki topladı.

Paylaşılan fotoğraflarda, insanlık tarihinin en muhteşem yapılarından biri olarak kabul gören Ayasofya'nın birçok yerinin zarar gördüğü ve yazık ki özensizce kullanılmış olduğu görülüyor.

AKP'nin Varoluş Gayesi: Tarihî ve Estetik Olan Her Şeye Düşmanlık

"Çirkin İstanbul" adlı hesaptan yapılan paylaşımda "Ayasofya’yı özenle döşeyip dünyanın en güzel camisi yapmak yerine yangından mal kaçırır gibi ibadete açıp, ikinci sınıf bir taşra camisi gibi davranınca böyle oluyor" ifadeleri kullanılarak türlü kepazelikler şöyle sıralandı:

1500 yıllık imparatorluk kapısı parçalanmış,

Kalitesiz A4 üzerine kötü İngilizceyle yazılmış yönlendirmeler var,

Ayakkabı dolaplarının üzeri pislik içinde,

Giriş kapısının üzerinden kablo sarkıyor,

Ardiyeye kaldırılması gereken süpürge vesaire kapı arasına sıkıştırılmış,

Nem ve ısı ölçüm cihazının pili bitmiş.

 

Ayasofya Ayasofya Camii son hali Diyanet Diyanet İşleri Başkanlığı Çirkin İstanbul Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi Osmanlı Ata yadigarı ecdat yadigarı Fetih İstanbul'un fethi