Economist: Sedat Peker'in İddiaları Hem Erdoğan'ın İmajına Hem de Türkiye Ekonomisine Darbe Vuruyor

TAKİP ET

The Economist, "Yıllar sonra ilk kez Erdoğan'ın konumu kırılgan gibi görünüyor" ifadeleri ile sona eren bir değerlendirme yazısı yayımladı.

The Economist'in "Hem Recep Tayyip Erdoğan'ın imajı hem de Türkiye'nin ekonomisi darbe alıyor" başlığıyla yayımladığı yazıda "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir an için, hükümetine balta vurmayı amaçlayan sürgün mafya lideri Sedat Peker'in yarattığı fırtınanın dinmesini ummak için nedenlere sahipti.

Birleşik Arap Emirlikleri'nde bulunduğu sanılan Peker, yolsuzluk, uyuşturucu madde trafiği ve AKP içinde gerçekleştirilen bazı suikastlerle ilgili iddialarını ortaya atmak için videolar yayımlamaktaydı. Ancak Peker 20 Haziran günü, yaşadığı ülkedeki yetkililerin kendisine yönelik 'suikast tehdidi' bulunduğu iddiasıyla video yayımlamayı durdurmasını istediklerini ve bir süre video yayımlamayacağını açıkladı.

Ancak Erdoğan'ın rahat bir nefes almak için çok fazla vakti olmadı. Bir gün geçmeden ABD Adalet Bakanlığı, Avusturya polisinin Türk iş insanı Sezgin Baran Korkmaz'ı tutukladığını açıkladı. Korkmaz da adı Peker'in videolarında geçen isimlerden biriydi" denildi.

ABD'nin 225 yıl hapsini istediği Sezgin Baran Korkmaz'ın kaçırdığı 130 milyon doları aşkın paradan ve Korkmaz'ın ABD'li ortakları ile içinde bulunduğu örgüt yapısından bahsedilen yazıda, "Korkmaz ve şirketleri bu paralarla Türkiye'de bir havayolu firmasına ve Türkiye ile İsviçre'de otellere yatırım yaptı. 46 metre uzunluğunda bir yat ve İstanbul'da deniz kenarında bir mülk satın aldı. Bunun yanında Erdoğan'la da ilişkilerini geliştirmeye çalıştılar. Yolsuzluk yargılamasında iki yıl önce suçunu ikrar eden Jacob Kingston'un 'Türkiye'ye yatırım yapın' adlı bir etkinlikte Erdoğan ile birlikte poz verdiği ortaya çıktı" ifadelerine yer verilirken Sezgin Baran Korkmaz'ın ABD'li yetkililerle 'itiraf' pazarlığı içinde olabileceği belirtildi.

Makalede Peker'in Paramount Hotel'de ücretsiz kaldığını ifşa ettiği hükümet görevlileri zikredilirken, söz konusu iddialarla ilgili bir adli kovuşturma ihtimalinin çok düşük olduğu ve bunun yanında bu gibi skandallarda kitlesini sessiz kalmaya ikna edebilen Erdoğan'ın ekonomik dar boğaz nedeniyle bu kez başarılı olmasının düşük bir ihtimal olduğu vurgulandı.

Erdoğan'ın Konumu İlk Kez Kırılgan

Türkiye'deki derin ekonomik krizin anlatıldığı yazıda yükselen enflasyon ve faiz oranlarının yanı sıra Erdoğan'ın Merkez Bankası'na müdahalelerini kendi ağzıyla itiraf etmesi nedeniyle eriyen Türk Lirası'nın durumuna da değinilirken, salgın nedeniyle Türklerin yoksullaşması "Yıllar sonra ilk kez Erdoğan'ın konumu kırılgan gibi görünüyor" değerlendirmesiyle anlatıldı.

Bunun yanında Erdoğan'a ve partisine olan desteğin düşüşü İstanbul Ekonomi Araştırma'nın Türkiye Raporu araştırmasına atıfla verildi.

Söz konusu araştırmada AKP'nin oy oranı yüzde 26 noktasına kadar gerilemiş görünüyor. Bunun yanında aynı araştırmada CHP yüzde 17,4, İYİ Parti yüzde 12,2 iken MHP yüzde 7,2'ye kadar geriledi.

Economist Sedat Peker'in İddiaları Hem Erdoğan'ın İmajına Hem de Türkiye Ekonomisine Darbe Vuruyor